„Crno na belo“: Na dan pobede na Ceru, u sred Beograda vijori se nemačka zastava

Vesti 15. sep 202111:16 > 11:1924 komentara
Izvor: SSP

Pokret "Crno na belo - za pravednu Srbiju" saopštio je da se na današnji dan s ponosom seća najveće pobede u Velikom ratu, 15. septembra 1918. godine. Srpska vojska je ostvarila prvu savezničku pobedu na Ceru 1914. a potom i presudnu pobedu za ishod Velikog rata, probivši Solunski front.

POVEZANE VESTI

„Austrougarski, nemački i bugarski vojnici su poklekli tada pred probojem junačke srpske vojske, koja je nakon albanske golgote i krfske Plave grobnice, smogla snage za ovaj herojski čin. Još se ori bojnim solunskom frontom užasnuti krik neprijateljske vojske ‘Bešte, živi, evo ih dolaze mrtvi!’. U danu kada je vladajući režim ovaj veliki događaj stavio u službu svoje propagande, kroz obeležavanje nečega što su imenovali Danom srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i pozvali na isticanje srpske zastave, u sred našeg glavnog grada, 15. septembra, 2021, uz srpsku, vijori se (i to kao prva u redosledu) 100 metara duga zastava države okupatora u oba svetska rata, oba puta poražene sile. Ne možemo a da se ne zapitamo čiju zastavu danas slavimo“, navodi se u saopštenju pokreta.

To je, kako kažu, posledica jednog „slugeranjskog i kvinsliškog dočeka nemačke kancelarke u odlasku Angele Merkel“.

„Beograd i Srbija ne pamte ponizniji, nedostojniji i bljutaviji prijem jednog, kroz mesec dana bivšeg, državnika u svojoj istoriji. Tako je Angela u sred Beograda razmenjivala nežne poglede sa nedostojnim predsednikom Srbije i tvrdila da je Nemačka veoma zainteresovana za eksploataciju litijuma, ali u Srbiji, a ne u Nemačkoj koja ima višestruko veće zalihe ove rude. O katastrofalnom stanju ljudskih prava, progonu svih neistomišljenika, uništenim institucijama, poniženom parlamentu, čemernijem nego li onaj svojevremeno zapaljeni Rajhstag i ličnom režimu samo jednog čoveka, nije ni reč prozborila“, navode iz pokreta „Crno na belo“.

I pitaju se: „Možda je to zato što je današnji Beograd, sa sve nemačkim zastavama u još dva najveća srpska grada, podseća na nekadašnji Berlin, a možda zato što je došla u posetu onom kog je i dovela na vlast u Srbiji“.

„A on joj je sve, za uzvrat, učinio: Briselski sporazum, integracija Srba u institucije tzv. Kosova, uključujući u učešće u kosovskoj Vladi, pozivni telefonski broj za tzv. Kosovo, nezavisni elektroenergetski sistem. Za uzvrat, dobio je posetu skoro umirovljene Angele koja je, što se ističe kao veliki uspeh, i prespavala u Beogradu. Sledstveno ovome, pitamo Aleksandra Vučića, nedostojnog predsednika Srbije, posmatrajući od jutros Beograd, da li nam valja, na današnji dan, pored srpske, na sve prozore da okačimo i nemačku zastavu“, zaključuju u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar