Crno na belo – šta tačno piše u presudi Draganu J. Vučićeviću

Vesti 31. mar 202319:27 12 komentara

U presudi kojom je glavni i odgovorni urednik i vlasnik Informera Dragan J. Vučićević pravosnažno osuđen zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića, stoji da je bio dužan da plati 200.000 dinara na ime odštete.

Povezano

Imao je rok od tri meseca za isplatu, a upozoren je i da za svakih neplaćenih hiljadu dinara sledi dan zatvora.

U presudi jasno stoji i šta je Vučićević tačno pisao po društvenim mrežama protiv novinara Jugoslava Ćosića, a zbog čega je osuđen:

„Sluga mafijaške hobotnice, šiptarski plaćenik, obavlja prljave poslove za krvav keš, jadni i bedni šiptarski plaćenik“.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Vučićević je to predstavio ovako:

„Onog trenutka kada u ponedeljak pre podne uđem u zatvor, stupiću u štrajk glađu sa dva zahteva – da se naloži revizija sudskog postupka, a drugi je pokretanje zakonske inicijative za dekriminalizaciju uvrede“.

Na konferenciji za novinare koju je organizovao povodom svog odlaska u zatvor nastavio je da ponavlja da je osuđen zbog verbalnog delikta i da je primoran na robiju. Kada su novinari N1 i lista Danas pokušali da dobiju argumente za te tvrdnje, atmosfera je uzavrela.

„Poziv koji sam dobio na kućnu adresu, pre dve nedelje, i gde piše da u ponedeljak 3. aprila treba da se javim u Okružni zatvor u Beogradu na osluženje zatvorske kazne po tim i tim presudama“, pokazivao je novinarima rešenje Dragan J. Vučićević.

Na konferenciji koju je organizovao, kako kaže, pre nego što ode u zatvor, glavni urednik tabloida „Informer“ nastavio je da tvrdi isto što ponavlja nedeljama – da je osuđen zbog verbalnog delikta.

„U ovom konkretnom slučaju ja sam osuđen politički, osuđen sam zato što smetam nekim centrima moći“.

Ne sluša ili ne želi da prizna Vučićević stav pravnika, kao ni Društva sudija Srbije.

„Društvo sudija podseća da je za krivično delo uvrede isključivo propisana novčana kazna kao sankcija, koja se u skladu sa zakonom, u slučaju njenog neplaćanja u ostavljenom roku, zamenjuje kaznom zatvora“, navode iz tog društva.

Da je odbio da plati državi i da je samim tim kazna preinačena, dakle njegovom voljom, glodur „Informera“ spomenuo je usput. Fokus mu je bio na zatvorskim rešetkama.

N1: Zbog čega stvarate atmosferu da ste Vi politički progonjeni i da ste osuđeni na kaznu zatvora i da je ovo politički progon, kada je reč o privatnoj tužbi? I nije reč o Vašem novinarskom radu, to je nešto što ste iznosili na Tviteru?

Vučićević: Ovde nigde ne piše, evo, dođite da uzmete – gde ovde piše novčana kazna? Evo, nađite onda, recite, pošto ste tako rečiti, gde ovde piše novčana kazna?

N1: A je l’ možete presudu da mi date?

Vučićević: Ne, ne, gde piše novčana kazna?

N1: Je l’ možete presudu…

Vučićević: Recite mi gde piše novčana kazna?

N1: Ovo je nalog za osuđenog da se uputi u zatvor. Dajte mi presudu.

Vučićević: Pročitao sam presudu.

N1: Kao što mi ovo nudite, možete da mi date presudu?

Vučićević: Molim Vas, sedite tamo, dao sam Vam i presudu.

Ne da Vučićević presudu, ali zato nudi kolegijalnu solidarnost.

„Da ovakav poziv dobije bilo ko od vas, bilo ko sa N1, sa Nova S, iz Danasa, iz bilo kog drugog medija, braniću ga svim srcem“, kaže Vučićević.

N1: Ali mi nećemo dobiti takav poziv. Jer poštujemo profesionalni kodeks i etiku.

Vučićeviću su podršku davali članovi njegove redakcije, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije Simo Spasić i društveni analitičar Ištvan Kajić. Svi spremni da skoče u odbranu – uvredama.

N1: Pa evo, tužite nas vi, ako mislite da to nije istina, tužite nas.

Spasić: Alo, bre, klošare, ne ideš ti u zatvor.

Vučićević: Simo, molim te, Simo, molim te, nemoj to da radiš.

„Draža Petrović je takođe 2008. osuđen krivično, zato što ga je tužila Ceca Ražnatović“, rekao je ((SOT Ištvan Kaić, analitičar medija.

„Zašto se ovde Dragoljub Petrović pominje jedno 25 puta kad čovek nije prisutan? Učitavate mu nešto što nije rekao!“, zapitala je novinarka Danasa.

„Zato što se koristi njegov tekst od juče. A Vi ste Katarina njegova udarna pesnica. I jedan od najgorih novinara u njegovoj redakciji“, rekao je Kaić.

A kada događaj postane poligon za vređanje – preostaje jedna stvar.

Novinari N1 i Danasa napustili su konferenciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare