Crta pokrenula kampanju protiv normalizacije urušavanja demokratije

Vesti 13. sep 202210:28 0 komentara
CRTA

U susret 15.septembru, Međunarodnom danu demokratije, Crta je, u okviru obeležavanja 20.godišnjice osnivanja, pokrenula kampanju protiv normalizacije urušavanja demokratije, pod sloganom “Tražimo odgovornost i sve drugo”.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija iz godine u godinu nazaduje na međunarodnim listama i indeksima koji ocenjuju stanje demokratije zbog nazadovanja u oblasti političkih i građanskih prava, izbornog procesa, slobode medija, rada institucija.

“Kada je pre 20 godina osnovana Crta, bili smo za izgradnju demokratske Srbije, zasnovane na vladavini zakona i zaštiti ljudskih prava, s jasnom perspektivom integrisanja u evropsku porodicu naroda, okupljenu oko vrednosti mira, slobode i solidarnosti. Verovali smo da ostvarenje tog cilja ne može i ne treba da bude samo u rukama političkih elita i da kao organizovani građani moramo dati doprinos. Bili smo za uspostavljanje sistema u kojem građani pozivaju na odgovornost predstavnike vlasti i državnih institucija – i gde ti pozivi ne ostaju bez odgovora. Godinama smo svedoci konstantnog urušavanja demokratskih principa pa nam je postalo ‘normalno’ da nas lažu, zastrašuju, zaluđuju, da nam kolenom pritiskaju vrat… Da je pravda spora, pa i nedostižna, da je korupcija neiskorenjiva, da je država partijski plen, da propaganda zameni informisanje, da je podela vlasti prevaziđena… Da je moć oslobođena odgovornosti i da je sleganje ramenima sve što mi građani možemo da ‘učinimo'“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da Crta poziva građane da ne prihvataju da je gaženje demokraskih vrednosti “normalno” i da svim pravnim i demokratskim sredstvima traže odgovornost pojedinaca i institucija čijim se (ne)činjenjem obesmišljava demokratija i karikira pravna država.

„Jasno nam je što ovo možda nekome zvuči naivno ali verujemo da je još naivnije očekivati da ćemo sležući ramenima bilo šta postići“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!