Crvena linija o incidentima na dečjem turniru u BiH: Opomena za sva tri društva

Vesti 20. jan 202321:098 komentara

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za decu u Hrvatskoj, sociološkinja iz BiH Zlatiborka Popov Momčinović i Joca Kopčić, nastavnik fizičkog i trener iz Srbije govorili su o govoru mržnje među decom, nakon incidenata u BiH na turniru za maloletne fudbalere, i konstatovali da su odgovorni na prvom mestu roditelji, porodice, društvo, škole i ostale obrazovne institucije i da je ovo bila opomena za celo društvo u regionu. U Hrvatskoj se, kako je prenela sagovornica Crvene linije iz te zemlje, utvrđuju okolnosti i činjenice "kako se i šta se zaista dogodilo" na turniru na kom su deca iz Hrvatske uzvikivala "Ubij, Srbina".

Prošlog vikenda svedočili smo nemilim vestima iz BiH – na Ilidži, tokom internacionalnog turnira za decu najpre su dečaci kluba iz Splita uzvikivali „Ubij, Srbina“ što su prestali nakon reakcije trenera, a zatim je grupa navijača iz BiH napala roditelje malih fudbalera iz Srbije, prilikom čega je jedan zadobio lakše povrede nožem.

Sociološkinja Zlatiborka Popov Momčinović kaže da je sve što se desilo „i jeste i nije iznenadilo“. Kad vidimo kontekst društava ove tri države, kontekst u kom živimo i politike koje su i dalje na vlasti, šta god da se desi negativno – riba smrdi od glave, kad vidimo kontekst obrazovnog sistema i podela koje reprodukuje, nije me iznenadilo, kaže gošća emisije Crvena linija.  Ali, dodaje – kad su deca u pitanju, to nas uvek iznenadi. Kad vidimo govor mržnje prilikom raznih manifestacija, kakve se poruke šalju prilikom komemoracija, nije nas iznenadilo, kaže Momčinović ali konstatuje da je pozitivna poruka poslata od gradonačelnice Sarajeva i što se ova situacija ne koristi za širenje animoziteta.

Povezano:

Hrvatski nogometni savez zatražio je izjašnjavanje nadležnog Županijskog saveza o incidentu (kada su deca na turniru uzvikivala „Ubij, Srbina), a hrvatska pravobraniteljica za decu Pirnat Dragičević tim povodom pozvala je da država (Hrvatska) primenom propisa pokaže da vodi politiku nulte tolerancije na nasilje u sportu.

„Pratili smo situaciju koja se dogodila da u konkretnom slučaju, ne mogu u ovom času govoriti, jer očekujem da će se utvrditi okolnosti i činjenice kako se zapravo i šta se zaista dogodilo“, navela je ona, gostujući u Crvenoj liniji.

Na reakciju ju je, kaže, podstakla zabrinjavajuća situacija da takve izjave dolaze od dece. Deca su ogledala ponašanja nas odraslih i te parole ne dolaze od dece koja ih izgovaraju već od nas odraslih i zato je to zabrinjavajuće, dodaje. Kako ističe gošća N1, deca upijaju, gledaju, deca nas čuju i gledaju način na koji rešavamo sukobe mi, odrasli. Pa ukoliko dolazi do nekog primera nasilnog, nekažnjivog ponašanja odraslih u najužoj zajednici deteta ali i u javnim sferama društva, naravno da će to otežati borbu protiv jedne takve komunikacije, dodala je.

Smatra da je prisustvu nasilja i govoru mržnje doprinela i napredna tehnologija. Deca možda nedovoljno znaju i nedovoljno su upoznati sa time gde je granica između slobode izražavanja i govora mržnje i važno je, ističe Pirnat Dragičević, tome naučiti decu. Izuzetno je važna uloga i škole, čak i vrtića, dodaje. Sve je više toga, ne samo na javnim mestima, već na mrežama i različitim forumima na internetu, čemu su deca izložena, ističe.

Nastavnik fizičkog i trener fudbala iz Sremske Mitrovice Joca Kopčić gleda na incident u Sarajevu kao na opomenu za celo društvo u okruženju. Stigla je (opomena) veoma surovo, na dečjem sportskom takmičenju koje ima veliku tradiciju i širi toleranciju, pijateljstvo i ljubav, dodao je. „U sportu ne sme da se desi da nam smeta zastava, pismo ili jezik koji govorimo, nas moraju da spajaju različitosti“, istakao je gost Crvene linije.

On navodi i da ima dosta dobrih primera u regionu, a kao takve je naveo Kup tolerancije u Vojvodini i Sportske igre mladih koje se svake godine održavaju u nekoliko centara i gde, kako ističe, nikada nije bilo incidenata.

Mladi i deca su pogodno tlo da se ubaci klica mržnje i razdora i to je ono na šta moramo da obratimo pažnju, kaže ovaj trener.

Navodi da je porodica najvažnija karika i stub svega i ističe da način na koji se roditelji odnose prema deci može umnogome da promeni samu svest deteta. Deca su izuzetno povodljiva ukoliko nemaju kontrolu od samih roditelja, kaže Kopčić i dodaje da mora da postoji saradnja porodice sa obrazovnim institucijama – da oni moraju da budu partneri u obrazovanju i odgoju deteta.

Odgovornost je ne samo roditelja, već i ostalih članova porodice, staratelja, svih nas – da ih učimo toleranciji, empatiji, prihvatanju različitosti, kaže pravobraniteljica. Škola ima važnu ulogu u odgajanju dece i važno je da postoji takav program koji će učiti decu toleranciji i uvažavanju drugih osoba, kako bi sprečilo da dođe do ovakvog ponašanja, dodaje.

Kako ističe, važno je brzo prepoznati nasilničko ponašanje, brzo reagovati i – kazniti. „Važno je deci poslati jasnu poruku, jer deca žele jasnu poruku – da nijedno nasilje nije prihvatiljivo, učiti ih nenasilnom načinu komunikacije i nenasilnom rešavanju sukoba“, naglašava sagovornica N1.

Momčinović navodi da je važna edukacija o tome šta je govor mržnje i gde je granica između slobode izražavanja i govora mržnje, konstatujući da se formalno obrazovanje u BiH sporo prilagođava promenama koje donosi internet.

Komentari

Vaš komentar