Čučković: Bitno da se zbog košave nisu srušili stubovi na Brankovom mostu

Vesti 06. dec 202210:4417 komentara

Gradski menadžer Miroslav Čučković kazao je da je na Brankovom mostu zamenjena kompletna rasveta na betonskom delu mosta, a da je čelični deo trenutno uklonjen i s obzirom da je korozija nagrizla spojeve koji drže postolje za stup, sklonjeni su i stubovi i postolja i sada se u radionici sprema tih 15 novih mesta koji će biti postavljeni tokom sledeće godine.

„Stručnjaci su nam dali nalog da uklonimo staru rasvetu sa Brankovog mosta, i mi smo tome pristupili. Imamo 29 stubova javne rasvete i oni se nalaze na dve mostovske konstrukcije, s obzirom da je most napravljen i od betona i od čelika. Na ovoj čeličnoj konstrukciji koja se nalazi iznad reke imamo 14 stubova, a ovaj koji je od TC Ušće do samog čelika sa 15 mesta. Zamenili smo kompletnu rasvetu, a ovaj čelični deo je u ovom trenutku uklonjen i s obzirom da je korozija nagrizla spojeve koji drže postolje za stub, sklonili smo i stubove i postolja. Sada se u radionici sprema tih 15 novih mesta, svako to čelično mesto sa postoljem imaće pola tona čelika u sebi i oni će biti postavljeni tokom sledeće godine. Bitno je da orkanski vetrovi u proteklom periodu nisu mogli da nanesu štetu stubovima da se neki od njih otkači ili da udari nekog prolaznika ili da padne na neki automobil“, kazao je Čučković za agenciju Tanjug.

Povezane vesti

On je dodao da je „privremenom svetlosnom signalizacijom obezbeđena kakva-takva osvetljenost ovog čeličnog dela, a praktično ovaj betonski deo je u potpunosti zamenjen“.

„U tih 14 dana mi smo planirali da postavimo sve što je na betonskim postoljima i sve što je na čeličnim sklonimo. Čelična konstrukcija nije mogla da se radi, jer antikorozivna zaštita koja treba da se postavi nemoguće je da se radi kada su magloviti dani, kada je velika vlaga, kada nisu temperaturni uslovi da to može da se uradi kvalitetno“, ukazao je on i dodao da su ti stubovi na mostu datirali od polovine prošlog veka.

Što se tiče ostalih radova u Beogradu, naveo je da se trenutno završava Partizanske avijacije, kao i da se mašine sele na obode grada.

„Imaćemo radove u Maloj Moštanici, Barajevu, rekonstrukciju kompletne vodovodne mreže u naselju Šangaj (Zemun), završetak batajničke petlje i sve ono što ne opterećuje centar grada, jer nam je cilj da od 15. decembra do 7. januara centar bude potpuno rasterećen zbog očekivanih novogodišnjih i božićnih gužvi“, poručio je Čučković.

Rekonstrukcija Brankovog mosta počela je 14. novembra.

Komentari

Vaš komentar