Ćulibrk o Vladi: Građani ne bi prepoznali ministre, znamo ko donosi odluke

Vesti 05. feb 202113:41 > 15:48 8 komentara

"Prethodna Vlada je promenjena uz obrazloženje da je potrebna sveža krv i nova energija. Pa 90 odsto građana polovinu ministara ne bi prepoznalo na ulici", kaže urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Na pitanje kako bi ocenio prvih 100 dana rada Vlade, Ćulibrk kaže da se zna da je ova Vlada prelazna i da sve što radi prolazi u tom znaku.

Povezane vesti:

„Drugi utisak mi je da je juče bila sednica, koju je sazvao Vučić, jer nije zadovoljan kako rade neki ministri. Nisam siguran da Vladu vodi Ana Brnabić, ona je vodi forlamlno. Vlada treba da kreira politiku, a znamo da to ne radi, već je samo sprovodi. Rebalans nam sprovodi predsednik, populacionu politiku, to je postao deo folklora i svi smo se navikli. Nema države ako se ne poštuju ustav i zakoni, a svedoci smo da se ne poštuju. Bolje ukinuti zakone bar se ne bi kršili, kad se već radi ko šta hoće“, kaže Ćulibrk.

Podseća da je ministar finansija pre nekoliko dana rekao da je ponosan što smo januar završili sa suficitom, da bi onda predsednik Srbije na konferenciji za medije rekao da je besan što pojedini ministri nisu potrošili novac koji je bio namenjen za kapitalne investicije,

„Ministar infratsrukture se pravda predseniku kako su radili puno, ali su usporili tempo.. To je tužno i podesća na obdanište i vaspitačicu koja deli packe deci i deca joj se izvinjavaju. Kad to rade ministri to deluje tužno“, kaže urednik NIN-a.

Iako je Vlada osnovana uz obrazloženje da je potrebna „sveža krv“, Ćulibrk kaže da građani neke ministre ne bi ni prepoznali.

„Nismo videli ministarku pravde, ne bi je prepoznali na ulici, od ministra za brigu o porodici smo videli tvit, kada se ispostavilo da je zakon nepravedan prema porodiljama, on je rekao to je kolateralna šteta, to je jedino zapamćeno. I mnogi drugi, ministarka za zaštitu životne sredine, Beograd je bio među najzagađenijim gradovima danima… Ali svi znaju ko donosi odluke“, rekao je.

Vakcinacija – jedina dobra stvar

Međutim, kako navodi, vakcinacija je najbolja stvar koju je Vlada uradila u poslednjih devet godina.

„Od nabavke vakcina do organizacije, tu nema šta da se kaže. Meni ostaje taj problem, kao i sa nabavkom respiratora, to skrivanje podataka i koliko sve košta. Ja ne kažem da ne postoji obaveza prema dobvavljačima da se ne saopštava cena, ali mislim da je vlast dužna da saopšti bruto cenu to je javni novac. Svi slušamo da je vakcine nabavio predsednik, kao da ih je on platio iz svog džepa. Koliko god to osetljiva temaika, mi moramo da saznamo koliko je plaćeno“, dodaje.

Za hapšenje Veljka Belivuka i organizovane kriminalne grupe koju je predvodio smatra da je preuveličan značaj te grupe i dodaje da je poređenje sa zemunskim klanom preterano.

„Oni su podgrupa, podizvođači radova velikih preduzetnika koji kroje planove. Dobro je što je to urađeno, kad god mi se pomene Velja Nevolja setim se snimka kada je tukao obezbeđenje Vazure i to pred kamerama, svi su mogli da vide. Trebalo je da prođe vreme i da se zameri nekom u vlasti, mislim da je osnova za njegovo hapšenje bilo i mnogo pre. Mislim da je ministar policije je namerno pomenuo zemunski klan, jer se u ovoj zemlji svaka informacija koristi za spinovanje, jer se tako povećava uspeh policije. Ja bih voleo da su oni vrh piramide i da je hapšenjem država stala na glavu mafiji, ali plašim se da nije i da su oni podizvođači nekih kriminalaca“, rekao je.

O paketu pomoći: Novac nije iz srpske kase, vraćaćemo s kamatom

Govoreći o novom paketu pomoći privredi i građanima, Ćulibrk je rekao da je budžet usvojen pre mesec dana, a da smo pre 20 saznali za nove mere kojih u budžetu nema.

„Plašim se da je ovde u pitanu bio unapred smišljen plan gde se znalo da mora da se pomogne. Ono što je meni problem je kako je neko mogao da milijardu i po, dve ne vidi u decembru, ali ih je video u januaru. To mi govori da se budžet nije radio kako treba. Ili da se budžet porgura kroz parlament bez velike buke, Fiskalni savet je rekao da je budžet solidan, a sad sa ovim novcem bi deficit mogao da bude veći. Ali o tome se nije diskutovalo u parlamentu. Tamo bi budžet prošao jer je parlament jednostranački, ali javnost je zamajana, svesno je prikazano da će budžet biti bolji nego što jeste. Onda se prikazuje plan koji produbljuje minus u kasi. Novca nema, on nije iz srpske kase, biće pozajmljen iz kase EU ili Amerike, to će biti pozajmica koju ćemo morati da vraćamo s kamatama“, objašnjava urednik NIN-a.

Ćulibrk kaže i da mu kao korisniku smeta što nema mogućnost da sam odabere paket i da niko ne nudi opciju da, recimo, gleda i N1 i K1.

„Ono što je problem sada je što je Telekom u državnom vlasništvu, meni je smetalo kada su potrošili 200 miliona evra za Kopernikus, a onda je vlasnik Kopernikusa kupio dve televizije. Smetalo mi je da je tim novcem, s obzirom da je Telekom državna kompanija, da je omogućena kupovina Kurira, o tome niko iz vlasti ne priča“, rekao je Ćulibrk.

Celo gostovanje Milana Ćulibrka možete pogledati u emisji N1 Studio Live:

 

Komentari (8)

Vidi sve komentare