Ćulibrk: Od Prokopa do centra NS 25 minuta, a od Prokopa do centra BG pola sata

Vesti 23. jan 202210:30 > 10:34 128 komentara
Milan Ćulibrk
N1

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk osvrnuo se u Novom danu, između ostalog, na najavu brze pruge do Novog Sada. "Ne mogu da ne primetim tu priču kako će se od centra Beograda do centra Novog Sada putovati 25 minuta, ne - od Prokopa do centra Novog Sada će se putovati 25 minuta, a od Prokopa do centra Beograda će vam trebati pola sata", kaže on.

Nedeljnik NIN obeležava 87. rođendan, a Ćulibrk kaže da će se „za razliku od naše države ponašati odgovorno“.

„Nećemo svečano obeležavati, ali ćemo čitaocima ponuditi sledećeg četvrtka NIN na većem broju strana, tako ćemo obeležiti“, kaže.

Povezane vesti

Govoreći o proglašenju dobitnika NIN-ove nagrade, kaže da „odvajkada i stalno imamo polemike koje traju i duže od pola veka zašto su neke knjige nagrađene, a druge nisu“.

„I zaista, kad pogledate imate autore koji su ostavili dubokog traga, a nisu ovenčani nagradom, a s druge strane imate neke koji su u tom trenutku dobili. Svake godine se polemika nastavlja, čini mi se da če ove godine biti još žešće“, kaže.

Prema njegovim rečima, vlast je pokušala ad akta da stavi priču o litijumu, istraživanju, kopanju.

„Jer se ispostavilo da to baš za vlast i nije dobra priča, nekako su pokušali to da sklone u stranu, donoseći odluku da se stopira projekat. Premijerka nam nije odogovorila na pitanje da li odluka Vlade znači da nema iskopavanja litijuma u narednom periodu, doneta je odluka da se zahvalimo Rio Tintu, nemam ja ništa protiv Rio Tinta, šta ako se pojavi neka druga kompanija“, kaže Ćulibrk.

U Srbiji se, kaže, „uvek pažnja javnosti skrene na jednu stranu, a na drugoj strani se dešava nešto drugo“.

„Čini mi se da bi javnost morala da ima četvore otvorene oči za svaki projekat koji se pokušava predstaviti kao nešto genijalno i dobro za nas, a vidite da postoji opasnost da to ne bude ekološki dobro i da to budu projekti koji će nas mnogo koštati“, kaže on.

Svaka vlast bi, kaže on, trebalo da bude servis građana.

„Da oni budu tu za nas, a ne da im služimo kao podanici. Trebalo bi malo mi da shvatimo, da recimo kada kaže predsednik ‘ ja sam napravio najviše puteva, najviše pruga’, da kažemo ‘nisi ti, jer je to sve urađeno našim parama’. Za svaki autoput u ovoj zemlji više sam zaslužan ja, nego predsednik Vučić. Njegova plata je oko 1.000 evra, a moja nešto iznad toga, ja plaćam više poreza i doprinosa“, kaže on.

Oni treba, dodaje, da budu naše „sluge“.

„Oni treba da omoguće da se naše potrebe lakše ispunjavaju, a mi smo ovde uspeli da se naviknemo da imamo gospodare života i smrti, tako je sto i kusur godina“, kaže on.

Osvrnuo se i na najavu brze pruge do Novog Sada.

„Ne mogu da ne primetim tu priču kako će se od centra Beograda do centra Novog Sada putovati 25 minuta, ne – od Prokopa do centra Novog Sada će se putovati 25 minuta, a od Prokopa do centra Beograda će vam trebati pola sata. Nijedna normalna zemlja nije sebi dozvolila da ukine železničku stanicu u pravom centru grada i da je izmesti negde na periferiju, gde nemate ni pristup, tamo još ne postoji šansa da utovarite auto u voz i krenete negde, što je normalno“, kaže Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, „2003. godine smo bili svedoci nečega što se u ovoj zemlji desilo, što nije smelo da se desi“.

„Ali ne mogu da zaboravim da su neki seirili nakon ubistva Đinđića, a neki sad povlače paralele između Vučića i Đinđića, što jednostavno ne može da se radi. Treća stvar, uzmite samo ukucajte na Guglu atentat plus Vučić i izbaciće vam stotine naslovnih strana tabloida, da se ja stvarno plašim da ćemo završiti kao u basni sa dečakom koji je vikao vuk. Vulin kaže da su srpske bezbednosne službe dobile informaciju iz inostranstva, to znači da srpske bezbednosne službe ne rade svoj posao“, kaže on.

Pita se Ćulibrk „da li je moguće da se u ovoj zemlji niko ne pita šta je radio ministar Vulin ili BIA, ako njima iz inostranstva moraju da dojavljuju da je ugrožen život predsednika Srbije“.

„Ovo je toliko ozbiljna stvar, da sa tim ne može da se igra, ja ne mogu da shvatim šta se radi u ovoj zemlji. Moram da budem posebno obazriv, jer smo i mi iz NIN-a proglašeni da pozivamo na atentat na predsednika. Zar nije bilo logičnije da pohapse te ljude koji hoće da ubiju predsednika, nego da na sva zvona raspucate, sad ta grupa zna da je u toku potraga. Potpuno je nerazumljivo ovo što se radi“, kaže Ćulibrk.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare