Ćulibrk: Zašto kriju predlog za rešavanje kosovske krize, nešto tu nije u redu

Vesti 10. nov 202209:3844 komentara
Kosovo
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavković

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je u Novom danu da javnost treba da bude upoznata sa predlogom za rešenje kosovske krize i da činjenica da se on sakriva govori da "nešto nije u redu". Ocenjuje da bi predlog morao da se objavi, a potom da u donošenju odluke učestvuju svi relevantni politički faktori u zemlji. "Da se napravi unutrašnji dijalog, ali pravi, a ne fingirani, kao pre pet, šest godina, i da se zauzme stav, šta može, a šta ne može. Ovako svako ima svoje mišljenje, a iznosi ga na osnovu sopstvenog uverenja", istakao je Ćulibrk.

Ćulibrk na najavu da predsednik Vučić neće otići na Svetsko prvenstvo u Kataru zbog situacije u zemlji, kaže da „očito da ima preča posla“.

Povezane vesti

„Ne verujem ni da je ranije imao planove da ide u Pariz da se vidi sa Makronom. Čini mi se da je to direktna posledica francusko-nemačkog predloga o kome svi pričaju, a koji niko nije zavnično video, osim medija koji su to preneli… Kada sam video to, mene još više kopka da su naši političari odgovorili na taj predlog, a da nam predlog nisu ni predočili, a još manje šta su odgovorili. Zašto kriju to od nas? Šta je problem“, zapitao je Ćulibrk.

Dodaje da smo samo od zvaničnika čuli da je to neprihvatljivo, a da mu deo koji se pojavio u medijima deluje kao „naučna fantastika“.

„Sve se svodi na to da i Kosovo i Srbija priznaju teritorijalni integritet druge strane. Kako je to moguće? Srbiji u Ustavu piše da je Kosovo deo Srbije. Ako Kosovo treba da prizna teritorijalni integritet Srbije, onda priznaje da je i Kosovo njen deo. Ako Srbija priznaje teritorijalni integritet Kosova, onda priznaje da nije njen deo, i gazi sopstveni Ustav“, ukazuje Ćulibrk.

Podseća da je stav međunarodne zajednice da se ni sada ne traži od Srbije da prizna Kosovo, ali se traži da prizna teritorijalni integritet, i pita kakva je razlika.

„Ako priznate Kosovu teritorijalni integritet, onda priznajete da nije deo Srbije“, naglašava Ćulibrk.

Podseća da je Briselskim sporazumom predviđeno da i ukoliko dve zemlje odvojeno idu na putu ka EU, u evropsku zajednicu naroda će biti primljene samo suverene zemlje. Otkriva da u novom broju NIN-a profesor Vladimir Medović objašnjava sadašnju situaciju u vezi sa predlogom za rešavanje krize na Kosovu.

N1

„Da li su ti ljudi koji su sve to potpisivali pre devet godina znali šta nas čeka na kraju tog puta, pa su hteli da nas poštede da se ne nerviramo devet godina, ili ako ne znaju, neka sednu i neka pročitaju ono što su potpisali. Zato bih ja voleo da vidim taj dokument, i da vidimo te odgovore, jer ništa od toga ne znamo“, istakao je gost N1.

Ocenjuje da u Srbiji ne postoji politička partija koja je spremna da prizna nezavisnost Kosova i pita se kako će se sve realizovati.

„Sada se sve svodi na to: ‘Ajde, pravimo se da nismo videli, majke mi’! To je isto kao kada vam je neprijatno kada vas odžepare u autobusu, a znate da u novčaniku nemate para. Pa vas sramota što je lopov krao, a neće imati nikakvu korist od toga. E sad, ovde vas je sramota ako neko skapira da ste šibicarili narod“, opisuje Ćulibrk.

Osvrće se na politiku vlasti koja je dugo obećavala da „nema predaje Kosova“, i napominje da sada „taj narativ dugo neće moći da se promeni“.

On je parafrazirao predsednika Pokreta Srce Zdravka Ponoša koji je u tekstu u NIN-u napisao da je „loveći dronove došlo do odrona Vučićeve kosovske politike“, i naglašava da je u tome suština.

„Mi smo došli do kraja jednog puta, i ne znamo md ali je to zadnja stanica ili je iza toga provalija“, zaključio je Ćulibrk.

Komentari

Vaš komentar