Čupić: Kad bi bila poništena odluka da je Mali plagijator, to bi bio teror

Vesti 25. jun 202110:33 > 13:35 komentara

Kada bi neka institucija Univerziteta u Beogradu promenila odluku da je Siniša Mali plagirao doktorat, svi koji u tome učestvuju ušli bi u nečasnu zonu, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i član Skupštine slobodne Srbije Čedomir Čupić.

Povezane vesti:

„Da sadašnji kolegijum ili senat ili bilo koja institucija u okviru univerziteta poništi ono što je dokazano, pa to je teror, to više nije univerzitet“, rekao je Čupić za N1.

Dodao je da bi ti profesori bili „nesretnici“ i da on taj scenario ne može da zamisli.

„To bi bio teror nad univerzitetom jer to je plagijat koji je dokazan, stranice su pokazane“, rekao je Čupić.

Upitan da li veruje u moguće opstrukcije od strane novog rektora UB, Čupić kaže da bi odugovlačenje značilo da Siniša Mali „nema doktorat, jer on (rektor) to mora da potpiše“.

On je ocenio da bi rektor koji ne reši ovaj slučaj „osudio sebe za sva vremena“.

Čupić smatra da odluka Upravnog suda da poništi odluku o plagijatu i vrati je na ponovno odlučivanje „nije nikakva pobeda“ Siniše Malog.

„Sud ne može uopšte da uđe u problem da li je nešto plagijat ili nije“, rekao je on i dodao da očekuje da će biti ispravljene proceduralne greške.

Zlostavljanje u Petnici „teška zloupotreba funkcije“

Čupić kaže da su oni koji su znali za zlostavljanje u Istraživačkoj stanici Petnica odgovorni što to nisu odmah saopštili, ali da zbog toga ne treba „rušiti“ Petnicu.

„Ona (Petnica) će se oporaviti ako svi akteri budu kažnjeni. Neće nikome više pasti napamet da zloupotrebi funkciju“, rekao je on.

Upitan da li argument za ćutnju može biti „zaštita“ Petnice, on kaže da bi tu ustanovu sačuvelo da je zlostavljač razrešen posle prvog slučaja.

„Najbolje je intervenisati preventivno, ovako ste dopustili to godinama“, rekao je Čupić.

Vlada Srbije – Vučićevi klimoglavci

U sredu je održana komemoracija preminuloj članici Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveti Vasilić, a profesora Čupića ne čudi što niko iz Vlade Srbije nije prisustvovao.

„Ma kakva vlada, pa vlada je Vučić… Ko da se pojavi, to su sve klimoglavci, on ih je stvorio. On može da ih razreši kad hoće“, rekao je Čupić.

On smatra da su optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića na račun Vasilić dan pre njene smrti „teška kleveta“ i da porodica treba da pokrene sudski postupak.

Dodao je da je Vasilić bila „jedna od najčasnijih ljudi“ i da Vučićeva izjava govori koliko je predsednik Srbije „izašao iz normalnosti“.