Čupić: Nije Đukanović bio diktator, jedini diktator danas u Severnoj Koreji

Vesti 04. apr 202309:56 211 komentara

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić ocenio je u Novom danu TV N1 da se preteruje u reakcijama na poraz Mila Đukanovića na predsedničkim izobrima u Crnoj Gori, ističući da on nije bio diktator već "demokratski populista".

Čupić je rekao da se u nedelju u Crnoj Gori desio jedan normalan proces smene vlasti na izborima, a da će od poteza novog predsednika Jakova Milatovića zavisiti da li je zaista došla sloboda.

POVEZANE VESTI:

„Evo, neka sad nova vast pokaže odmah neke demokratske potencijale, da amandmanom uvede da možete pet godina da budete predsednik, pa posle da ne možete da budete u politici, ni da premijer možete da budete više od dva puta. Evo, mladi Milatović neka prvo zamrzne svoje članstvo u partiji, da bude predsednik svih građana“, predložio je Čupić.

Tek onda, kako je rekao, možemo govoriti o tome da je u Crnoj Gori došlo do nekih velikih promena.

Profesor je kritikovao ocenu novizabranog crnogorskog predsednika Milatovića o Đukanoviću kao poslednjem diktatoru u Evropi.

„Treba biti oprezan za sve te teške reči. Ovde ljudi ne znaju šta je diktatura. U savremenim diktaturama imate samo jednu partiju (…) Jedan, možda jedini mogući diktator, to je u Severnoj Koreji. Sve ostalo nisu diktatori, to su populisti“, predočio je.

Objasnio je i da u savremenom svetu postoje dve vrste popilizma – autoritarni i demokratski – a da je Đukanović bio „demokratski populista“.

Čupić je takođe odbacio ocene da je poraz Đukanovića „kraj građanske Crne Gore“.

„Ovde, u zemljama naše nekadašnje Jugoslavije, nemate uopšte nijedno građansko društvo“, istakao je Čupić.

Građansko društvo bi značilo da se svi po državljanstvo osećaju kao, u konkretnom slučaju, Crnogorci, a da u svom privatgnom opredeljenju pripadaju određenim etničkim poreklima. Kao primere takvog društva profesor je naveo Francusku i Sjedinjene Američke Države.

„Srbija nema ozbiljnu opoziciju“

Upitan da li je pobeda Milatovića u Crnoj Gori „recept“ za opoziciju u Srbiji, Čupić je rekao da su to „zablude“ i da o tako govore „velike neznalice“.

Ukazao je da su okolnosti u Crnoj Gori i Srbiji potpuno drugačije, ističući da je prvo potrebno promeniti vrednosni sistem.

Čupić je za srpsku opoziciju ocenio da ima „male mogućnosti, a velike apetite da se osvoji vlast“.

„Proevropska opozicija, pogledajte kako su se jednog dana posle izbora svi raspali. Videli ste koje su to sujete, megalomanije… Mi nemamo ozbiljnu opoziciju“, mišljenja je gost Novog dana.

No, to, prema njegovim rečima, ne daje predsedniku Aleksandru Vučiću za pravo da kaže kako u Srbiji nema nikog ko može da ga pobedi.

„On se ponaša razuzdano, to je nepristojno! On je predsednik svih građana, treba svaku reč da odmerava“, poručio je Čupić.

Komentarišući Vučićevu izjavu kako se nada da će Milatović po inauguraciji, prvo posetiti Beograd, Čupić je rekao da ta poseta treba da se desi, ali joj se ne sme davati veliki značaj.

Milatovićev eventualni dolazak u Beograd je, prema Čupićevim rečima, dolazak „kod jednog uzurpatora“, i ako bi joj se davao veliki značaj, onda bi se vezivali za „nešto što nije dobro“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare