Ćurčić o samoubistvima: Lešinarenje tabloida, od tragedija pravimo rijaliti

Vesti 23. apr 202211:38 > 11:46 14 komentara
N1

Novinarka i predstavnica inicijative „Za tebe - važno je” An Mari Ćurčić kaže za N1 da je medijska slika kada se izveštava o samoubistvima poprilično crna i da je to razlog da se reaguje. "Naslovnice tabloida i ne samo tablioda, jer se preliva na medije koje javnost ne percipira kao tabloide, a to je razlog više da budemo glasni - možda će biti prejaka reč, ali izveštavanje o ljudskim tragedijama se može nazvati lešinarenje, potpuno se gube iz vida posledice po njihove bližnje, ali i na širi krug ljudi", kaže ona.

Ona objašnjava da se takvom praksom pogađaju osetljive grupe, i da se osim aktera događaja i njihovih bližnjih, ugrožava i mentalno zdravlje.

„Uradili smo mini-anketu kako se osećaju kada pročitaju takav naslov ili tekst u kojima se krše sva moguća pravila, etički kodeks novinara, Zakon o javnom informisanju, Ustav. Ne govorim samo o slučajevima samoubistva, ja sam nakon tragedije, manje od 12 sati nakon toga, zatekla poruku u inboksu, kolega mi je tražio izjavu. Šta je to što je potrebno, da li je u interesu javnosti, šta želite da čujete? Da li smo svesni mi novinari težine svojih reči, da li je u interesu javnosti kako je bila obučena majka kada joj policija kuca na vrata da joj kaže da joj je ćerka preminula, da li je u interesu da u medijima vidimo snimak roditelja nad telom detata stradalog u nesreći?“, pita se ona.

Kaže da je trenutak da se pokrene javna rasprava i dodaje da ne zna da li je moguća menjati ljude koje nemaju empatiju.

„Ključ je u edukaciji, hajde da se obrazujemo, da ukažemo mi koji smo svesni posledica, da kroz kampanju ukazujemo zbog čega nije dobro tako izveštavati. Nesreće se ne dešavaju samo nekom drugom, mogu bilo kome, bilo da je reč o u ubistvima, samoubistvima, nasilju, puni su portali takvih jezivih priča, hajde da uložimo napor i primenjujemo postojeće zakone i kodekse. Problem je kada govorimo o ovoj temi što imamo solidne zakone koje se ne primenjuju, REM ne reaguje, hajde da se zapitamo da li je potrebna javna raspava. Možda je jedino rešenje da vas neko debelo ‘zvekne’ po džepu da biste se eventualno opametili“, smatra An Mari Ćurčić.

Sagovornica N1 poziva na ljudskost i empatiju i kaže da je neverovatno da smo došli do toga da od tragedija pravimo rijaliti.

„Ne želim da verujem da smo digli ruke i pristajemo na to da prag onoga što je dozvoljeno raste. Spadam u ljude koji veruju u moć pojedinaca okupljenih oko ideje, naša ideja je da zvonimo na sva zvona ukazujući na pogubne posledice ovakvog izveštavanja. Može se opstati na medijskom tržištu i bez toga da od ljudske tragedije pravite rijaliti, bez da opsedate domove unesrećenih ljudi. Nije u interesu javnosti da zna šta o slučaju misli komšinica ili prolaznik. Nemojte to stavljati na naslovnu stranicu, nemojte opsivati način zašto je neko digao ruku na sebe, jer osobama u krizi dajete recept, imate imitativne pokušaje, gurate ih faktički na taj način ka okončanju života. Zaista nema potrebe da opisujem kako sam se ja osećala i kako se osećam kad naletim na tekst o tragičnoj smrti moje ćerke. Imamo jasna pravila, hajde da ih primenjujemo, to ne treba da bude na naslovnoj strani, jasne su preporuke SZO. Postoji i licemerje, ispod takvog naslova na dnu date SOS linije, pa sve donedvano mediji su pogrešno radno vreme navodili. To jeste pomak, treba pohvaliti, ali ste štetu načinili naslovom, fotografijom, to na dnu stranice vas ne opravdava, svesni ste šta radite – ako vam je cilj da kroz te naslove profitirate po cenu ugrožavanja ne samo aktera, već i šireg kruga ljudi, trebalo bi valjda da reagujemo“, rekla je Ćurčić.

Inicijativa „Za Tebe – Važno je“ i Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici “MentalHub” pokrenuli su kampanju „Stavi se u moje cipele“ kako bi skrenuli pažnju javnosti o neophodnosti da se stane na put neprofisionalnom, tabloidnom i senzacionalističkom izveštavanju o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol. Ćurčić objašnjava šta će kampanja sve podrazumevati.

„U prvoj fazi ćemo se fokusirati na društvene mreže, mahom će se sporovoditi online, zahvaljujemo se podršci NUNS i UNS, Društvu psihologa Srbije, organizacijama koje se bave mentalnim zdravljem. Plan nam je da u prvoj fazi, deleći edukativne sadržaje, učinimo hešteg ‘stavi se u moje cipele’ prepoznatljivim, da ljude asocira na neetičko izveštavanje. Posle ćemo videti, posle ćemo izlaziti u realan prostor kroz tribine. Kampanja je namenjena ne samo kreatortima takvih sadržaja, već i široj javnosti, hajde da pre nego što šerujete, razmislite, hajde da učinimo što manje vidljivim takve sadrržaje. Dnevno imamo desetine primera negotivne prakse, zato smo pokrenuli ovu kampanju, sa glavnim pitanjem kako biste se vi osećali da ste na mestu osobe o kojoj čitate na naslovnicama medija, da li biste tako pisali da je vaš otac, majka, sestra, prijatelj u u pitanje, čisto sumnjam“, zaključila je An Mari Ćurčić.