Ćurčić: Slučaj se zataškava, pravimo se da se „Linglong“ nije dogodio

Vesti 28. jun 202213:10 > 17:20 6 komentara
N1

Danilo Ćurčić iz A11 - Inicijative za ekonomska i socijalna prava rekao je za N1 povodom slučaja vijetmanskih radnika u zrenjaninskoj fabrici Linglong da nije prvi put da institucije ne rade svoj posao i da se pravimo da se Linglong nije dogodio. "Suštinski, slučaj se zataškava, ne ostaje nam ništa nego da zaključimo da je Srbija uključena u sve to", rekao je on.

Navodi da nema kontakt sa radnicima koji su u štrajku i objašnjava zašto je to nemoguće.

Povezane vesti:

„Nemate ni mogućnost, ne izlaze iz kruga, ne možete ni da ih sretnete, telefonski kontakti nisu mogući, sve što dobijamo su informacije iz medija. Kada je sve počelo, nekoliko dana nakon objavljivanja vesti, sredinom novembra predsednik, premijerka, ministarka Kisić i ministar Momirović su na početku vrlo jasno rekli na kojoj će poziciji biti država. Predsednik se čudio što je poslata inspekcija, Kisić je pominjala da imaju pravo da nađu smeštaj ako im ne odgovara, da je najkontrolisanije gradilište i da nisu nađena nikakva ozbiljnija kršenja“, rekao je Ćurčić.

Kaže da je postojao problem, jer im policijski službenici nisu dozvoljavali ulazak u hotel.

„Inspektori su rekli da ne možemo da užđemo. Sa tim se suočavamo, imali smo situacije da nemamo pristup ljudima koje treba da zastupamo, pa ne možemo da potpišemo punomoćje, do toga smo dolazili. Sama kompanija i državni organi se prave da postoji zakon sile, što nije zasnovano na propisima ove zemlje. Trenutno smo u kontaktu sa nekim od radnika, pozivamo ih da nam se jave, imaće sigurnost, potrebna nam je konkretna informacija, da pravnim mehanizmom dođemo do zadovoljenja pravde. To će sve mnogo dugo trajati, većina radnika je poslata van Zrenjanina“, rekao je Ćurčić.

Dodaje da nema utisak da država želi da zaštiti radnike, ali da postoje mehanizmi predviđeni zakonima i međunarodnim ugovorima.

„Pitanje je da li ćemo do zadovoljenja pravde doći pred domaćim sudovima, nemoguće je da se vodi postupak i da se ne zaključi da je došlo do povrede prava radnika“, kaže i dodaje da se pokazalo da su građani Srbije mnogo solidarniji nego što je to opšta percepcija.

„Javljalo se mnogo ljudi, oko logističkih stvari, građani su svesni da su suštinski oni sledeći, ako se princip ovoga nastavi, postavlja se pitanje za druge radnike“, zaključio je Danilo Ćurčić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare