Ćurčić: Vlast uverava da će nasilju stati na put, za Beton halu kazne minimalne

Vesti 15. jun 202114:22 > 14:25 0 komentara
Tuča beton hala
N1

Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene Zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazalo je istraživanje koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Novinarka tog portala Teodora Ćurčić kaže za N1 da ovakve presude pokazuju da nisu svi osuđeni trenirani isto.

Presude Prekršajnog suda, koje je CINS analizirao, pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima, iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne.

POVEZANE VESTI

„Poredili smo iste prekršaje u ova dva događaja i došli smo do nekoliko zaključaka – u slučaju Beton hale nisu izricane zatvorske kazne, što nije bio slučaj u julu prošle godine, a prosečna novčana kazna za Beton halu bila je gotovo dva puta manja nego u julu“, kazala je Ćurčić u emisiji N1 Studio Live.

Analizirali su, dodaje, i neke specifične slučajeve.

„Recimo, jedan sudija Prekršajnog suda Goran Milutinović, za istu uvredu izrečenu policajcima, u julu prethodne godine izrekao je zatvorsku kaznu, a ovog puta samo novčanu kaznu. U oba sučaja, obojica su priznali krivicu, nema razlike, ali prošle godine se navodi da je ta uvreda izazvala teže posledice, ali se ne vidi koje su to posledice u presudi“, navodi.

Na pitanje da li su zvali sudiju da pitaju za pojašnjenje, Ćurčić kaže da jesu, ali da nisu mogli da stupe u kontakt s njim.

„Uspeli smo da stupimo u kontakt s predsednicom suda, koja je rekla da je sudija na odmoru, ali da je za taj slučaj uložena žalba i da se on nalazi u Prekršajnom apelacionom sudu. To su informacije koje smo dobili, nemamo odgovor zašto su kazne tako različite“, rekla je Ćurčić.

Ona navodi i primer jednog osuđenog navijača, koji je rekao da je on dete razvedenih roditelja, i da mu je to obrazloženje uvaženo, i kazna smanjena.

„Da su ih osudili kao navijačku grupu, oni bi mogli ići u zatvor. Međutim, ovo su samo novčane kazne u pitanju. Advokati s kojima smo razgovarali rekli su nam da se to teško dokazuje, da bi svi oni trebalo da kažu da su došli organizovano u grupi, sa željom da izazovu incident. Ali, mi smo čitali obrazloženje presude, gde sud lepo kaže: zatečeni su u grupi, a u nekim izveštajima policije navedeno je da su pripadnici navijačke grupe Crvene zvezde, ali im nije suđeno kao grupi“, objašnjava Ćurčić.

Na pitanje kakva se poruka šalje ovako blažim presudama navijačima, novinarka CINS-a kaže:

N1

„Ovo nisu sve presude, da vidimo šta će biti sa ostalima. Iz državnog vrha smo dobijali poruke da država ovo nasilje neće tolerisati, da će stati tome na put, ali opet vidimo, da je skoro trećina izrečenih kazni za Beton halu ispod zakonskog minimuma. Čini mi se da kazne neće uticati na njih da oni to ne ponove. U julu su policajci davali iskaze u kojima su rekli da nisu sigirni da su to ta lica, ali ih je sud opet kažnjavao. Razlike u kaznama izgledaju kao da nisu svi imali isti tretman“.

N1: Dakle, u redu je navijati, ali nije u redu da se ide na protest?

„To zavisi od obrazloženja presuda. Nije u redu narušavati javni red, ali te neujednačene kazne pokazuju da se na nešto zatvara jedno oko, neke stvari se propuštaju, sad, da li što je ovog puta u pitanju Crvena zvezda ili što su protesti u julu bili protiv režima, to je pitanje“, zaključila je Ćurčić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!