Ćuruvija: Vučić je pod nalogodavcima ubistva mislio na bračni par Milošević

Vesti 11. apr 202221:56 > 12. apr 2022 08:04 1 komentar
N1

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, kaže da nema osećaj da se napredovalo u slučaju ubistva njenog oca koji se trenutno nalazi pred Apelacionim sudom.

Povezane vesti:

“Ne dobijam utisak da napredujemo kad je tatin slučaj u pitanju”, rekla je Ćuruvija u emisiji Direktno na N1.

Kazala je da sudije koje budu odlučivale u postupku moraju da to stave u kontekst devedesetih i uzmu u obzir kakvo je to bilo vreme i kako su se rešavali slučajevi političkih neistomišljenika.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz 2019. godine da je “gotovo nemoguće” procesuirati nalogodavce “zbog smrti pojedinih lica”, kazala je da je Vučić mislio na bračni par Milošević.

Novinar i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je pre 23 godine, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Prva prvostepena presuda za njegovo ubistvo je poništena, a u decembru prošle godine doneta nova koja je sada pred Apelacionim sudom.

Osuđena su četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti – Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Кurak, koji je u bekstvu, na 20 godina zatvora.

Ćuruvijin kolega Miroslav Mikuljanac izjavio je da javnost danas zna samo ono što se generalno znalo o tom slučaju istog dana kad se ubistvo desilo.

N1

“Dobili smo četiri imena, presudu koja tek treba da postane pravosnažna, ali nemamo glavnu stvar, mada svi znamo da je to ubistvo organizovala i izvlea država”, rekao je Mikuljanac, koji je radio u Dnevnom telegrafu koji je izdavao i uređivao Ćuruvija.

Mikuljanac smatra da će neposredni počinilac – “onaj koji je povukao oroz” – biti otkriven samo ako se “neko iz tog kruga pokaje i prizna”.

“Ako se ovo ne razreši, poruka je da je služba nedorirljiva i da može da odlučuje o sudbini bilo koga od nas, i da je to sasvim u redu”, kazao je on.

Opisao je susret sa Aleksandrom Vučićem, tada ministrom informisanja, koji ga je, kako kaže Mikuljanac, nazvao dva-tri dana nakon ubistva i “pitao mračnim tonom kako sam”.

Prema njegovim rečima, kada su se našli, Vučić je “izvadio baterije iz svoja dva mobilna telefona i rekao da ne može da mi ispriča ništa bitno o bezbednosti mene i moje porodice jer nije siguran ni za svoju bezbednost”.

“To je bilo prilično teatralno, ali ja ne mogu da procenjujem koja je bila iskrenost tog njegovog mračnog raspoloženja u razgovoru sa mnom”, rekao je.

Perica Gunjić, novinar i bivši saradnik Ćuruvije, kazao je da je čitav državni aparat bio uključen u progon Slavka Ćuruvije i drugih medija.

“Svi novinari su se tada osećali veoma nebezbedno, mnogi su mislili da su na meti te države, što i jesu bili”, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare