Ćuta kod deponije Duboko: Pre 11 godina plaćeno 15 miliona evra, sad se pretvorilo u ekocid

Vesti 13. maj 202414:13 43 komentara

Narodni poslanici su, nakon obraćanja ispred zgrade Gradske uprave u Užicu, došli blizu deponije, koja gori već 10 dana.

Sa deponije se još vidi dim, koji gotovo dve nedelje prekriva nebo iznad ovog dela Srbije, podseća reporter N1.

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta preneo je informaciju da će meštani koji žive u blizini deponije sutra u 18h održati protest ispred opštine.

„Srbija je jedna velika deponija, trovačnica, ovako izgleda kad Aleksandar Vučić i Irena Vujović brinu o deponijama, o zaštiti životne sredine. Ovo je pre 11 godina plaćeno 15 miliona evra, sad se pretvorilo u ekocid. Nataložen trulež i smrad svih 12 godina vladavine Aleksandra Vučića“, kaže on.

Pozvao je predstavnike vlasti da dođu u selo Lunovo, da budu sa meštanima kojima, kako kaže, „prete posledice koje će se tek videti“.

Pročitajte još

„Šta udišu meštani Užica i okolnih sela, za ovo se ide na robiju“, tvrdi.

Poslanici su pokušali da uđu na deponiju, ali su im rekli da ne može.

„Na nas su naleteli neki ljudi, klasika, kad napraviš ekocid, ljudima otmeš vodu, zemlju, njivu, onda dovedeš nekakve ljude koji te napadnu da si ti kriv jer si došao da ih zaštitiš. Vreme je da se sa ovom trovačnicom jednom za sva vremena prekine. Ovo košta ljudi, košta život, zdravlje, najmanji problem su pare, najveća trovačnica dolazi iz Vlade i sa Andrićevog venca. Dok oni vode zemlju, imaćete zatrovanu Srbiju“, kaže on.

Od moderne evropske deponije, tvrdi on, napravljeno je smetlište.

„Taj posao vode ljudi koji nisu stručni, baš ih briga za posledice, za ovo će morati kad tad neko da odgovara. Dok u ovoj zemlji za ovako nešto ne bude neko robijao, u ovoj zemlji neće biti bolje“, kaže on.

Reporter N1 je podsetio da deponija Duboko kod Užica nije samo deponija za stanovnike Užica, već i za nekoliko okolnih gradova, a kolike su bile razmere požara govori podatak da je dim stigao čak do – Čačka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare