Ćuta ministrima delio letke o Narodnoj inicijativi protiv iskopavanja litijuma

Vesti 05. dec 202213:0231 komentara

Početak sednice Skupštine Srbije o predlogu državnog budžeta za 2023. godinu ometao je poslanik grupe Zajedno, Aleksandar Jovanović - Ćuta, a bilo je i odbijanja predloga opozicije za dopune dnevnog reda.

PROČITAJTE I:

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić izrekao je opomenu Jovanoviću jer je prišao mestima za ministre i ometao izlaganje poslanika grupe Dveri Boška Obradovića. Jovanović je ministrima podelio letke o Narodnoj inicijativi protiv iskopavanja litijuma, koju je podržalo više od 38.000 građana.

„Svi građani su bili svedoci toga da smo dobili ove neke letke, dobili smo letke  na sjajnom papiru, nisu se čak potrudili da bude recikliran, koji je najgori za životnu sredinu, za koji ste morali da posečete ne znam koliko drveća, a ni u jednom trenutku niko od tih zelenih nije reako dajte bar na recikliranom papiru da napravimo letke pa da pokažemo da brinemo“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: RTS

Vladajuća većina odbila je predloge opozicije o produžetku vremena za raspravu i za dopunu dnevnog reda.

Obradović je predložio da se produži vreme za raspravu o tačkama dnevnog reda. Obradović je na sednici rekao da „ako ste stavili 35 tačaka u jednu raspavu, to znači da poslaničke grupe imaju po 20 sekundi za svaku predloženu tačku, što nije pošteno“.

Poslanici Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, žalili su se jer je Orlić prekršio Poslovnik, jer predloge opozicije nije stavio na dnevni red sednice, iako su ti predlozi, kako tvrde poslanici, predati na vreme.

„Juče smo predložili šest predloga za dopunu: za formiranje anketnog odbora za slučaj Savamale, Jovanjice, Krušika, i predlog rezolucije za zaštitu interesa Srbije i njenih građana na Kosovu i Metohiji“, rekao je Aleksić.

Tepić je ocenila da je Orlić izvršio „pravno nasilje“, jer je „uskratio“ poslanicima izjašnjavanje o predlozima i dopunama zakona.

„Dozvolili ste takozvanim novinarima da ovde (u skupštinskoj sali) snimaju špice za programe, a poslanicima ne dozvoljavate da u sali obrazlažu dopune i predloge zakona. Juče je Skupština ličila na Divlji zapad – opozicija čeka ispred pisarnice (da preda predloge), a vlast beži“, rekla je Tepić.

Komentari

Vaš komentar