Ćuta na protestu: Mihajlović da prestane da štanca dozvole stranim kompanijama

Vesti 25. dec 202118:44 > 18:50 24 komentara

Zbog najavljene gradnje rudnika zlata na Homolju večeras je održan protest u selu Laznica kod Žagubice, a organizovali su ga "Ekološki ustanak" i organizacija "Mlavska vojska".

Na protestu je upozoreno da bi se ruda iskopavala na površinskom kopu, što bi nepovratno moglo da zagadi reke Mlavu i Pek.

POVEZANE VESTI

„Ako bude rudnika zlata u Laznici, u opasnosti smo da izgubimo ne samo staništa strogo zaštićenih vrsta, nego i da izgubimo čitavu prirodu koja nas okružuje ovde u Homoljskim planinama. To su čiste vode, bogato je šumama, imamo oranice, pašnjake, jelensku divljač, stada ovaca po kojima je poznato Homolje, izgubićemo sam način života, i to ne samo za kratko vreme, nego za vekove“, izjavio je Ivan Milosavljević iz „Mlavske vojske“.

Šta će se desiti sa ljudima u kraju ako se otvori rudnik, upitao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Ekološkog ustanka“.

„Ovde ima oko hiljadu stanovnika, imate šestoro učenika u prvom razredu osnovne škole i to je sve od učenika što pohađa ovde. Zorana MIhajlović, da se više ne krije, da prestane da štanca dozvole za istražne radnje stranim kompanijama, da dođe ovde i da ovom narodu objasni kako će to biti dobro za njih kada se ovde bude formiralo jalovište i kad im zemlju budu natopili cijanidom. To je postupak koji treba da se sprovede da bi se dobili zlato“, rekao je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare