Ćuta: Borba će sa ulica preći u Skupštinu, dovodiću ljude kojima se truje voda

Vesti 28. apr 202213:56 11 komentara
N1

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog usrtanka poručio je sa protesta meštana i aktivista na putu Lajkovac - Valjevo da će ekološka borba sa ulica preći u parlament, ali da će se nastaviti i na ulici.

„Borba sa ulica će preći u Skupštinu, ali će se nastaviti i na ulici. Sve ove ljude kojima se truje voda i otima zemlja moći ćete da vidite u Skupštini. Kao narodni poslanik dovodiću ih svaki dan da ukazujemo na ovaj zločin koji se kontinuirano sprovodi nad ovim ljudima i ovom zemljom“, rekao je Ćuta.

On je kazao da je kompanija Euro litijum imala presudu suda da momentalno obustavi radove, ali da je ona prešla „sto metara preko puta“ i nastavila da radi, ovog puta na poljoprivrednom zemljištu.

„Da bi nastavili morali su da preimenuju zemljište u građevinsko, a to nisu uradili. A i da su to uradili, ko to izdaje dozvole da ljudima truju vodu u bunaru. Zna se ko to radi, Zorana Mihajlović“, rekao je Ćuta.

Prema njegovim rečima, prva i osnovna obaveza Ekološkog ustanka i liste Moramo u narednom sazivu parlamenta biće da se izglasa zakon o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma na teritoriji cele Srbije.

„To će biti prvi zadatak, onda ćemo se baviti ostalim ekološkim problemima, to jest katastrofama koji potiču iz drugih razloga“, rekao je Jovanović.

On je najavio da će se otvoriti sve dozvole za mini hidroelektrane, kako bi se proverilo šta piše u njima. „Mini hidroelektrane će morati da se zatvore, a reke da se vrate u korita“, poručio je Ćuta.

Organizacija Ekološki ustanak učestvovala je danas u jednočasovnoj blokadi puta Lajkovac – Valjevo, organizovanoj zbog nastavka geoloških istraživanja u selu Lukavac, koja sprovodi kanadska kompanija Euro litijum.

Komentari (11)

Vidi sve komentare