Ćuta na Šodrošu: Pozivam sve da napuste Skupštinu i budu ovde uz narod

Vesti 18. okt 202212:07 > 12:40 38 komentara

Narodni poslanik i predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta stigao je na Šodroš u Novom Sadu i pozvao je sve poslanike iz redova opozicje da mu se pridruže i stanu uz svoje građane koje u ovom trenutku policija hapsi i prebija.

Ćuta je za N1 rekao da ovo nije prvi put da je na Šodrošu sa ljudima koji, kako je istakao, brane svoj grad. Pozvao je i ostale narodne poslanike iz redova opozicije da mu se pridruže.

„Njima je mesto danas ovde, a ne ne u Narodnoj skupštini. Dakle, pozivam sve još jednom da napuste salu Narodne skupštine i da pozovu sve građene ovde da branimo Šodroš“, rekao je Jovanović, a zatim se okrenuo i obratio polijacima u kordonu:

„Na čijoj ste vi strani momci? Vi ste na strani protiv zakona, vi trenutno štitite bezakonje. Razmislite dobro koga štitite, i koga privodite, i koga mlatite, i koga hapsite.“

Podsetimo, najmanje osmoro ekoloških aktivista privedeno je u Novom Sadu zbog toga što pokušavaju da spreče radnike kineske kompanije CRBC da započnu sa pripremnim radovima na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je jutros u Novom danu TV N1 da će on danas ići na Šodroš, zajedno sa kolegom iz Narodne stranke, bivšim gradonačelnikom Novog Sada Borom Novakovićem.

Na to mu je nekadašnji premijer Zoran Živković, koji je takođe bio gost jutarnjeg programa TV N1, rekao: „Povedite sve, povedite pre svega ove lidere opozicije“.

Živković je, posle uključenja reporterke TV Nova S sa Šodroša, kazao da „prava parlamentarna opozicija treba danas da ne ide na skupštinsku sednicu (na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima), već da odu na Šodroš i stanu ispred policije“.

Novaković: Kineski most zaobilazi zakone i procedure

borislav novaković n
N1

Novaković je oči početka današnje sednice Skupštine Srbije, novinarima u parlamentu rekao da policija hapsi i privodi aktiviste u Novom Sadu koji se bune i protive načinu na koji se gradi „kineski most“ u tom gradu.

„Umesto da se razvije diskusija oko ovog problema, policija je danas došla, pohapsila i odvela deo demonstranata i trenutno interveniše i dalje“, rekao je Novakovi.

On je naveo da je taj most sporan iz pravnog aspekta, jer se sve kineske investicije u Novom Sadu „grade pod okriljem države“, navodeći da „država štiti kineske firme tako što ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama“.

„Uvek se primenjuje isti model. Kineska investicija se proglašava za investiciju od nacionalnog značaja. Onog momenta kada se progalasi investicijom od nacionalnog značaja, znači da se na nju ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama“, kazao je on.

Novaković je naveo da Novosađani nisu imali prilike da se upoznaju s arhitektonskim rešenjem mosta, da nisu videli ko je radio predmer radova, i naglasio da novosadska Gradska uprava nije raspisivala tender za izvođača.

„U ovom trenutku se izigrava Zakon o javnim nabavkama, pogoduje se kineskoj firmi, jer nijedan bitan proces nije podrazumevao ono što podrazumeva svaka velika investicija, a to je međunarodni tender, odnosno mogućnost da se sve kredibilne firme nadmeću i takmiče, i kada je u pitanju projektovanje mosta, i kada je u pitanju izvođenje radova“, istakao je Novaković.

On je naveo da je most sporan i u ekonomskoj dimenziji, „jer je reč o kineskom kreditu, kojim se zadužuje Srbija, da bi kineska kompanija gradila most“.

„Komponente za most se u najvećoj meri dovoze iz Kine i od toga kredita mi imamo zaduženje, kineska firma ima profit, a naša građevinska operativa knjiži gubitak“, naveo je Novaković.

Po njegovim rečima, most je sporan i iz političke dimenzije, navodeći da o svakoj velikoj investiciji moraju da se pitaju građani, ili neposredno ili preko odbornika u gradskom parlamentu, a da je „cela novosadska javnost, i stručna i politička“, ostala je bez mogućnosti da utiče na sve aspekte izgradnje tog mosta.

Komentari (38)

Vidi sve komentare