Cveće i sveće na mestu pada helikoptera: Brzo pokušano da se slučaj zaboravi

Vesti 13. mar 202315:29 26 komentara

Kolege vazduhoplovci položili su cveće i upalili sveće na mestu pada vojnog helikoptera koji se na današnji dan, pre osam godina, srušio u blizini aerodroma "Nikola Tesla", na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara. Tom prilikom poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici.

Nakon nesreće, u javnosti su se postavljala pitanja zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, poleteo i pokušao sletanje na civilni, a ne na vojni aerodrom u Batajnici, ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, petnaest meseci nakon pada, saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje su učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kolege vazduhoplovci položili su cveće i upalili sveće na mestu nesreće, navode da su zabrinuti zato što je vrlo brzo pokušano da se slučaj zaboravi i da se taj proces odvede na drugu stranu.

Saša Jovanović, vazduhoplovni zastavnik u penziji, za N1 kaže da za nesreću nije kriv niko od posade, već oni koji su vodili Vojsku.

Na ovom linku možete pogledati dokumentarni film N1 – „Pad u magli“.

Te noći poginuli su u transportnom helikopteru Mi-17 pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović od nekoliko dana, koju su pokušali da spasu. Ni osam godina kasnije niko nije odgovarao za tu nesreću.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare