Cvejić: Advokati obustavljaju rad uprkos otkazivanju sednice skupštinskog odbora

Vesti 05. jul 202110:11 14 komentara
Pixabay/advogadoaguilar (ilustracija)

Aleksandar Cvejić, sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, izjavio je da advokati ipak danas neće raditi, uprkos odluci da se otkaže sednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj je trebalo da se razmatraju zakoni o zaštiti korisnika finansijskih usluga, zaštiti potrošača i o obligacionim uslugama.

„Loše je što je predsednik države morao da interveniše u jednoj stvari koja je do te mere nakaradna da je pitanje zašto je uopšte došla na razmatranje. Zato je dobro što se odložila ta sednica“, istakao je Cvejić za televiziju Nova S.

Povezane vesti

Na pitanje šta je sporno u pomenutim predlozima, Cvejić napominje da su banke zarađivale dajući kredite i istovremeno na tome što su naplaćivali građanima određene naknade na koje nisu imale pravo.

„Kad su sudovi u zemlji počeli da presuđuju protiv njih, banke su se dosetile da ne bi bilo loše da se sad promeni Zakon o parničnom postupku, pa da na mala vrata reše taj problem“, podsetio je on.

Kad je aktivnošću advokata i dobrom voljom Ministarstva pravde to stavljeno na stranu, kad je napravljena zajednička radna grupa koja se bavila ovim zakonom i gde on nije mogao da prođe, onda su se oni dosetili drugog plana – da preko tri poslanika u Skupštini krenu u nešto što je proviustavno, protivzakonito i protiv morala, objasnio je Cvejić.

Cvejić ukazuje da je krajnji cilj advokata da se u potpunosti povuku ovi predlozi iz procedure.

„Cilj je da se ove inicijative za autentično tumačenje zakona u potpunosti povuku. Na isti način kako su predloženi, oni mogu da se povuku. Ovo će pre da se reflektuje na građane, ne toliko na advokate. Banke su svojim činjenjem dovele do tih postupaka i neka plate građanima ono što su im dužni“, konstatovao je Cvejić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare