Cvejić: Politička scena prezasićena starim licima, vreme je za nešto novo

Vesti 07. jul 202213:53 > 15:22 komentara
N1

Profesor Filozofskog fakulta i bivši član REM Slobodan Cvejić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da će se novoosnovani pokret "Srbija centar" u svom radu truditi da promeni stvari na političkoj sceni, kao i da naša zemlja krene u normalnom pravcu. "Slažem se da je politička scena prezasićena starim licima i ja sam zbog toga ušao u ovo. Imamo dosta opozicionih stranaka, ali kada sam video ishod izbora, shvatio sam da tu treba još novog. I verujem da 'Srbija centar' može da bude to - novo", istakao je Cvejić. Podsetimo, Zdravko Ponoš, nakon višemesečne najave, juče je zvanično je predstavio svoj pokret „Srbija centar“ (SRCE), kao i tim koji će biti deo ovog pokreta. Slobodan Cvejić je postao deo tog tima.

Kaže da je političko angažovanje došlo kao nastavak borbe sa ciljem da se Srbija bolje razvija.

Povezane vesti

„Nakon perioda u kome sam bio aktivan na ulici i na protestima ušao sam u fazu u kojoj sam smatrao da ću svojim stručnim radom, analizama i tekstovima doprineti tome da se Srbija bolje razvija. Posle određenog vremena se ispostavilo da to nije dovoljno i moj ulazak u REM je bio samo plod moje namere da kroz institucije dam neki doprinos. Posle ovih izbora, na kojima sam učestvovao kao član jednog biračkog odbora, shvatio sam da ovakav rasplet na strani opozicije i ovakav ishod na izborima govore da nema druge nego da ‘ugazim u tu vodu’ i rešio sam da prihvatim poziv Ponoša“, kazao je Cvejić.

Dodaje da je takvu odluku doneo nakon niza razgovora sa predsednikom pokreta „Srbija centar“.

„Neko ko ima ovakvu ideju o načinu razvoja Srbije treba i na ovakav način da da svoj doprinos. To ne znači da ću prestati da se bavim stručnim radom. Mislim da ovde ukoliko hoćemo nešto da stvarno promenimo treba da se angažujemo na taj način“, napomenuo je Cvejić.

Komentarišući razgovore sa Ponošem koji su prethodili pristupanju pokretu, on je naveo da je u njima razjasnio stvari oko političkih ciljeva i ideoloških uverenja.

Ocenjuje da je Ponoš vodio poštenu i čistu kampanju.

„Nas dvojica smo se složili da postoje stvari oko kojih nemamo iste stavove, ali smo se isto tako složili da oni nisu tako suprotstavljeni da razgovaramo o tome i nađemo neku zajedničku crtu“, kazao je Cvejić.

Kaže da je pokret još uvek u povoju, i da nema još nikakvu funkciju. Dodaje da nema klasične političke ambicije, da uđe u izvršnu vlast ili nešto slično, ali da ga zanima „da li može da da doprinos da se na političkoj sceni neke stvari promene i da krenu u normalnom pravcu“.

„Ono gde ja mogu zapravo najviše da ponudim su javne politike. To je ta oblast u okviru sam mnogo radio i još uvek radim. Radio sam na izradi nekoliko nacionalnih strategija i programa“, zaključio je Cvejić.

Celo gostovanje pogledajte u današnjoj emisiji Studio Live: