Cvijetić: Pitamo policiju ko je dao legitimacije onima koji su tukli Novosađane

Vesti 27. jul 202218:45 > 18:486 komentara

Mladen Cvijetić, gradski sekretar "Zajedno", kaže da prikupljaju sve informacije o ljudima "koji su bili navodno obezbeđenje" ispred Skupštine Vojvodine tokom incidenta prošlog četvrtka, kada je usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada, protiv čega su građani i aktivisti protestovali. Nakon toga će, kako kaže, "Zajedno" podneti krivične prijave. Aktivisti i građani će i sutra protestovati, a kako navodi - ići će pred policiju, gde će ih upitati ko je dao legitimacije ljudima koji su tukli Novosađane. S druge strane, funkcioner SNS Vladimir Đukanović pozvao je na kontramiting. Cvijetić kaže da Đukanović "želi da izazove građanski sukob" i da "Aleksandar Vučić direktno progovara" iz njega. Trudićemo se da ostanemo mirni i dostojanstveni sve vreme, "nemamo problem sa drugim građanima nego sa korumpiranom vlašću", naveo je.

Tužilaštvo istražuje da li je na protestu protiv Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Novom Sadu bilo krivičnih dela. Kako su u Tužilaštvu rekli za Radio slobodna Evropa, ovaj organ preduzima sve mere i radnje „po službenoj dužnosti, radi provera i utvrđivanja postojanja osnova sumnje“ da li se na pomenutim događajima „stiču sva bitna obeležja nekog od krivičnih dela“.

Povezano:

Cvijetić kaže da građani Novog Sada već godinama ne veruju u institucije i da je video tu vest. „Nadam se da će procesuirati lica koja su to radila, ali sumnjam da će se to desiti u meri u kojoj bi toi trebalo da bude“, naveo je, gostujući u Danu uživo.

Cvijetić navodi da ono što se desilo prošle nedelje u Novom Sadu predstavlja „besramlje gradske vlasti i Miloša Vučevića“. „Dovedeni su batinaši da tuku Novosađane koji su branili svoj grad od upliva prljavog kapitala, raznih kompanija koje su htele preko GUP-a da opsecaju, grade i rade šta im je volja… Idemo ispred policije da ih pitamo ko je dao legitimacije i licence ljudima koji su tukli Novosađane, ljudima koji imaju krivične porijave, prvenstveno Dragan Silbaški, koji je u januaru pretukao drugo lice i naneo mu teške telesne povrede“, rekao je Cvijetić i dodao da „ako treba, otići će i do tužilaštva“ da ih isto pitaju.

On je i sam, kako kaže, „dobio, ali ne puno“. „Po nogama su me uhvatili, u jednom trenutku sam bio priveden i odveden do marice i praktično su se nagodili sa mnom – ili ćeš ići kući ili ćemo te privesti, i ja sam se strateški povukao s protesta, nakon čega sam se vratio da pomognem sugrađanima“, rekao je.

Kako je naveo sagovornik Dana uživo, „Zajedno“ prikuplja sve informacije o ljudima „koji su bili navodno obezbeđenje“. Nakon toga ćemo podneti krivične prijave protiv njih, kaže, dodajući da „žele da nateraju tužilaštvo da radi svoj posao“.

Rekao je da se pita zašto su „Zaštitnik građana i tužilaštvo čekali pet dana da reaguju na batinanje građana“. On je naglasio da su to ljudi koji su „branili pluća grada, da im ne seku poslednju oazu – Šodroš, da ne betoniraju i opsecaju imovine, vrše komodifikaciju javnog dobra u privatno“, dodajući da je Novi Sad trenutno urbanistički razoren.

Kaže da su najpre išli institucionalnim putem „u nadi da će se taj GUP,  kako ga nazivamo Galensov urbanistički plan na kraju neusvojiti“. On navodi da je 13.000 građana Novog Sada potpisalo i reklo „ne“ GUP-u. „Na javnoj sednici usvajanja nijedna primedba nije uzeta u obzir, to je pisala struka – pojedinci i Društvo arhitekata Novog Sada, a oni su se oglušili o to“, ističe gost Dana uživo.

Plan je, kako kaže, usvojen „na nelegitiman i nelegalan način“, a navodi da su probijeni svi rokovi. „Nama ne ostaje nijedan institucionalni put kako bismo sprečili izvršenje – mislim da će Novi Sad morati da se brani ili poluinstitucionalno ili vaninstitucionalno“, kaže Cvijetić.

Za sutra je najavljen protest protivnika GUP-a, ali i kontramiting, a gost N1 kaže da je to veoma opasno. „Video sam da je Vladimir Đukanović pozvao na svom Tviteru da se ljude usprotive građanima, da bi izazvao sukob, šta god“, navodi.

Cvijetić kaže da Đukanovića „ne treba uzimati olako“, jer je on, kako ocenjuje, maskota SNS. Smatra da Đukanović želi da izazove građanski sukob. „Ja mislim da Aleksandar Vučuić direktno progovara iz Đukanovića jer on, na osnovu svog položaja predsednika države, ne bi smeo baš tako nešto da kaže kao Vladimir Đukanović“, naveo je.

Dodaje da će uraditi sve što je u njihovoj moći da ne dođe do sukoba. „Ne želimo da se konfrontiramo sa ucenjenim i plaćenim licima da tuku građane… Trudićemo se da ostanemo mirni i dostojanstveni sve vreme, da ne pravimo nikakve građanske sukobe, jer do toga nam nije stalo i to nije rešenje. Mi nemamo problem sa građanima, već sa korumpiranom vlašću u Novom Sadu na čelu sa prvim uzurpatorom Milošem Vučevićem“, rekao je Cvijetić.

Komentari

Vaš komentar