Cvijić: Poruka postavljanja Vulina na čelo BIA je – mi ćemo vas proganjati

Vesti 02. dec 202214:3915 komentara

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić navodi da se postavljanjem Aleksandra Vulina na mesto šefa BIA uspostavlja partijska kontrola i da se služba pretvara u partijsku policiju. "Nije normalno da neko ko vodi tajnu službu, sarađuje sa drugim službama", kaže novinar koji podseća na slučaj prisluškivanja ruskih opozicionara i navodi da je to samo jedna od spornih stvari. Ukazuje i na izgovore "tetka iz Kanade", da je "zaboravio" zašto je okopavao u Jovanjici...

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, ministar policije u prethodnoj vladi, imenovan je za direktora BIA. U njegovoj biografiji piše da je prvi javno upotrebio termin „srpski svet“, zbog toge se smatra njegovim tvorcem…

Vuk Cvijić, novinar nedeljnika NIN, kaže da je to imanovanje – bizarnost. On je bio čovek koji je služio za verbalni progon svih neistomišljenika ove vlasti, podsetio je gostujući u emisiji N1 Studio Live. U zakonu piše da pripadnici agencije ne smeju da budu članovi partija, a Vulin je predsednik Pokreta socijalista, a i prethodna ličnost je bila politička. „To je i kršenje zakona, jasna poruka da je zapravo tajna policija pod partijskom kontrolom i da je njena uloga, kao u nekim ranijim vremenima – ne da se bave bezbednošću države i građana koji su poslodavci te tajne policije – već bezbednošću vlasti. Vidimo da je ta uloga“, kaže.

Povezano:

Problem sa Vulinom je, kaže, što se radi o osobi koja nije uspela da smisli bolji izgovor na pitanje odakle mu novac za stan od onoga – da je dobio od tetke iz Kanade.

„Takvog čoveka postavljati, sa tako lošim izgovorom, na takvo operativno mesto… Nije smislio ni bolji izgovor zašto je okopavao u Jovanjici – „zaboravio je“. Kako takav čovek koji nije uspeo da smisli nešto bolje – da bude na ovom mestu“, kaže Cvijić ocenjujući da to jasno ukazuje na to da će neko drugi da upravlja BIA – „onaj ko ga je postavio“.

Podsetio je da je Vulin, kao ministar unutrašnjih poslova, službenu policijsku komunikaciju, u saopštenjima koja je izdavala policija, a koja su se pre toga ticala policijskog posla, koristio za obračune sa neistomišljenicima ove vlasti: „To nikada nije bilo tako zloupotrebljeno, čak ni u vreme Miloševića. Mi smo skoro svaki dan imali takva saopštenja. On je bio jurišnik ove vlasti, koji je govorio one stvari koje drugi nisu smeli. Smatralo se da je trbuhozborac predsednika i da je govorio ono što je za Vučića neprimereno. To je očito. Takvog čoveka postaviti za šefa BIA…“

Gost N1 podseća na devedesete i na to da je državna bezbednost ranije korišćena za obračun sa političkim neistomišljenicima, da je bilo i političkih ubistava gde je jasno da su pripadnici službe u njima učestvovali, ukazujući, u prilog tome, na pravosažne presude. Cvijić ocenjuje da Vulin nije pokazao kapacitet da prihvata drugačije mišljenje. „On je bio u JUL-u koji je sa tadašnjim SPS bio rodonačelnik zloupotrebe tajne službe za najgore stvari, za politička ubistva“, naglašava. Kaže da je sličan narativ imao i kada se vratio u vlast, da se to jasno vidi u nekim njegovim izjavama.

„On je možda je za onu vlast bio neozbiljan, i sada je dobio tu ulogu i to je vrlo opasno… On je proganjao javno novinare, proganjao je ljude koji na bilo koji način kritikuju vlast i to je nedopustivo sa aspekta bilo kakve politike da se radi. A takvog čoveka sada postavljati na takvo mesto – jasna je namera. Namera je – mi ćemo vas proganjati i to je poruka koju nam šalju sa imenovanjem Vulina“, ocenio je novinar NIN-a, koji dodaje i da je ta funkcija (šefa BIA) za ovu vlast veoma bitna.

Cvijić podseća da je Vulin uradio i „nešto što je neprimereno, što nije u opisu službi – da je priskuškivao opozicionare iz Rusije“, pa je posle dva dana odneo te zapise. „I neke presude su tamo, po restriktivnim zakonima, donesene… Nije normalno da neko ko vodi tajnu službu, sarađuje sa drugim službama, to je još jedna od spornih stvari“, dodaje.

Na pitanje da li postoji kontrola toga šta radi BIA, kaže da se izgleda uspostavlja partijska kontrola, i da se služba pretvara u partijsku policiju. To se dešavalo i ranije, a imenovanjem Vulina to se samo zateže, ocenio je.

Cvijić kaže da stvari nisu dovoljno brzo raščišćene sa tom službom posle 5. oktobra i da su sporo išli neki sudski procesi koji su morali da rasvetle ulogu službe ili čak nisu započinjani.

„Neki ljudi su vraćeni ili su okolo. Na primer, Branko Crni koji je bio zamenik Radomira Marković koji je pravosnažno osuđen za politička ubistva, bio je visoki funkcioner SNS. On se pojavljivao na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije kao svedok odbrane. Posle njegovog iskaza u kom je napadao ljude iz DB koji su nešto govorili i priznavali, neki od njih su počeli da pate od iznenadne amnezije. Vidimo da oko SNS prosto gravitira… I Vulin je logičan nastavak te mračne službe s kraja devedesetih koja je ubijala ljude – što postoji u pravosnažnim presudama… Ubistvo Stambolića, ubistvo na Ibarskoj magistrali“, zaključio je Cvijić.

Zašto prate Milenkovića?

Imamo i još jednu nerazjašnjenu ulogu, dok nema direktora BIA nastavlja sa sumnjivim poslovima, kaže Cvijić podsećajući da se nedavno desilo da policajca koji je otkrio Jovanjicu i vodio 4. odeljenje koje ju je otkrilo – Slobodana Milenkovića neko prati i ispostavilo se da je to pripadnik BIA. „Mi nemamo objašnjenje zašto se to radi, prošlo je nekoliko dana. Još više zabrinjava što su ti policajci životno ugroženi, njihov advokat je tražio procenu bezbednosti i nema reakcije u tim stvarima, što govori da nemamo državu. A imenovanje Vulina samo to potvrđuje“, navodi.

Komentari

Vaš komentar