Cvijić: U Ukrajini završili minobacači iz firme „Prva petoletka“ iz Trstenika

Vesti 27. apr 202218:28 > 18:33 14 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko TPX IMAGES OF THE DAY

Novinar Vuk Cvijić izjavio je u Danu uživo da su u Ukrajini završili minobacači iz firme "Prva petoletka", iz Trstenika. On je istakao da su minobacači napravljeni u fabrici u Trsteniku 2016. godine, dok je njom rukovodila Anđelka Atanasković, sadašnja ministarska privrede. Na pitanje zbog čega se ne sprovodi istraga povodom dosadašnjih afera o izvozu oružja, on je naglasio da je - "očito zarada prevagnula nad državnim interesom".

„Mine koje su snimljene su mine koje su izvezene 2018. godine. Mi smo objavili ugovore o tom izvozu, i tu postoji sumnja da je bilo korupcije. Krušik ih je prodao za jednu cenu, a krajnji korisnik u Ukrajini ih je kupio za duplu cenu. Nešto slično se desilo i sa minobacačima iz „Prve petoletke“, iz Trstenika, 2016. godine“, kazao je Cvijić.

Prema njegovim rečima, prilikom izvoza minobacača, obično njihova cena ne prelazi 3.500 dolara, a krajnja cena koju je platio kupac iz Ukrajine, i koja je objavljena na sajtu specijalizovanom za posmatranje trgovine poružjem, je 5.535 dolara.

Povezane vesti

„Na svaka tri dolara koja su plaćana, jedan je završavao u tom tranzitu, od ‘Prve petoletke’ do Ukrajine. U to je bila uključena firma ‘Tehhnoremnot’, za koju je posredovao Miodrag Pušica, visoki funkcioner SNS-a. On je bio i u Krušiku, kada su ugovarani poslovi“, kazao je gost N1.

Podseća da kada je otkrivena ta priča 2019. o izvozu mina iz 2016. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao javno da je bio samo jedan transport.

„A vidimo da je bio još najmanje jedan transport 2018. godine, kao i izvoz minobacača“, navodi Cvijić i konstatuje da  postoji sumnja za još nekoliko transporta u perodu od 2014. godine.

„Ne znam zašto predsednik Vučić nije govorio istinu. Oni su posle prve isporuke mogli to da obustave. Bilo je jasno kome idu isporuke. To je prikazivanje Srbije kao nepouzdane, ne samo pred domaćom javnošću, već i pred međunarodnom zajednicom“, ocenjuje novinar NIN-a.

Objašnjava da je problem u ovoj aferi što je „sa najvišeg mesta poslata poruka koja nije istinita“, kao i da su u pitanju državne fabrike, pa mora da se ispita da li je bilo korupcije u ovim poslovima.

„Ovo liči na onu korupciju koju je otkrio Aleksandar Obradović. Uostalom, ‘Prva petoletka’, dok je bila ministarka Atanasković direktorka, imala je sumnjive izvoze oružja u Jermeniju“, napomenuo je Cvijić, i dodao je da je nakon te trgovine izbio veliki skandal.

N1

Kaže da postoje primeri iz ranijih trgovine, gde se dešavalo da povlašćeni trgovci, koji su bliski bliski vlasti, kao što je Slobodan Tešić, ili preduzeće GIM, učestvovali u trgovinama u kojima su cene bile izuzetno niske.

„To je očito izvlačenje para iz državnih fabrika“, kazao je on.

Na pitanje zbog čega se ne sprovodi istraga, on odgovara: „Očito da je zarada prevagnula nad državnim interesom. Srbija je oštećena na više novoa, diplomatskom i ekonomskom. O tome se ne vodi računa, a vidimo da se ista imena ponavljaju, a da niko ne snosi odgovornost. A svi su bili upoznati šta se dešava. I samom predsedniku, po funkciji 2017. godine, kao sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost, bila je dužnost da to prati, pa – ništa“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare