Cvijić: Vidimo obrazac vlasti prema policajcima koji su vodili ključne istrage

Vesti 16. dec 202213:59 5 komentara
Shutterstock.com / Photo Kurjak

"Prepoznajemo obrazac vlasti u postupcima prema policajcima koji su vodili istrage - kako se sada i poslednjih godina ponašaju prema Draganu Kecmanu, koji je bilo na čelu Radne grupe za istragu ubistva Slavka Ćuruvije, tako su se ponašali i u slučaju Jovanjica, Belivuk, Šarić", kaže novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Na pitanje sa čime se suočava Dragan Kecman, Cvijić kaže da vidimo proganjanje i izostanak reakcije institucija.

„Imamo informacije, službene beleške da je Kecman bio ugrožen 2016, pre toga i 2006. Ta informacija je tek na čudan način došla do Radne grupe, uspeli su da otkriju da se razmatra likvidacija inspektora Kecmana, kad su tražili obveštenje iz MUP-a, sa mesec dana zakašnjenja je stiglo nešto neobično, zapravo nema informacija o ugroženosti, tek kasnije su potvrdili da je ima, ništa nije preduzeto do tada do danas. Ponovo se pojavila informacija o ugroženosti Kecmana“, priča Cvijić.

POVEZANE VESTI:

Novinar NIN-a objašnjava da je Miroslav Kurak, koji je optužen da je neposredni ubica, na neobičan način izbegao hapšenje.

„Zna se od prošle godine informacija da se krije u Africi, da je sve pripremljeno za hapšenje, on je nestao dan dva pre toga, 2014, je isto pripremano hapšenje, presretane su neke njegove komunikacije, on je komunicirao sa Draganom Filipovićem, čuvenim Majorom Fićom, on je pobegao u Šangaj za vreme Sablje, vidimo da Kurak zove njega, a zatim on iz Šangaja zove Miru Marković, vidimo tu povezanost i organizaciju na koju upućuju dokazi iz predmeta Ćuruvija“, dodaje Cvijić.

Smatra i da Milan Radonjić i Ratko Romić imaju neobičan tretman.

„Radonjićev kum je bio Branko Crni, jedan mozak DB-a, koji je bio, kada je počeo postupak, visoki funkcioner SNS-a, videli smo na suđenju da se Crni pojavio praktično u ulozi svedoka odbrane, znamo da su se on i Major Fića viđali s nekim svedocima iz DB-a, pre svega sa onima koji su učestvovali u tajnoj pratnji Ćuruvije, neki su dobijali amneziju, menjali iskaze u kojima su vrlo decidno govorili o nekim stvarima koje su nepovoljne po optužene“, kaže Cvijić.

Trebalo bi da se sudska tačka na ceo slučaj, napominje Cvijić.

„Apelacioni sud mora da donese odluku, vidimo te uticaje sa strane, ministar informisanja kada je organizovana medijska priprema atentata bio je Vučić. Trebalo bi da je njegov lični interes da se ovo ubistvo razreši“, kaže.

Pogledajte kompletno gostovanje Vuka Cvijića u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare