Da li će đaci ostati bez 10.000 dinara ako nastavnici pogreše u kucanju brojeva računa?

Vesti 02. dec 202323:40 23 komentara

Treba li najavljena pomoć od 10.000 dinara da odobrovolji roditelje i srednjoškolce sa pravom glasa da podrže vlast 17. decembra - kritikuju prosvetari. Pitaju Ministarstvo prosvete zašto im je nametnuto da prikupljaju podatke za isplatu novca i to, kako kažu, bez osnova i u nerazumnom roku? Mladi poručuju da novac svakako treba uzeti, ali ga ne menjati za glas.

Ministar finansija Siniša Mali na TikToku je pozvao srednjoškolce da popune formular koji će dobiti u školi, ističući da će im novac leći u narednih 10-ak dana. Po 10.000 dinara srednjoškolcima će novac biti uplaćen sa računa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ali se iz sindikata koji okupljaju prosvetare pitaju kakve veze sa ovim imaju škole?

„Zašto bi škole, direktori, odeljenske starešine prikupljali podatke o tekućim računima roditelja. Kakve to veze ima sa obrazovanjem i vaspitanjem? Pritom se remeti proces obrazovanja i vaspitanja. Mi se sad bavimo time kako ćemo da popunimo neki obrazac, da li je neko u školi, roditelji dotrčavaju do škole“, kaže Nikola Ćurčin iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Trčali su roditelji u škole jer je dat rok od četiri dana. Prikupljali su nastavnici silne podatke pre i posle časova, u pauzama i posle škole – a onda sve to prekucavali u tabele. A samo dva meseca ranije, za istu takvu isplatu od 10.000, sve je moglo onlajn.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pitali su gde je zapelo, ako je pre koji mesec, novac maloletnim licima uplaćivan na osnovu popunjavanja e-prijave od strane roditelja.

„Umesto da su sve neophodne podatke dostavili elektronskim putem na pravu adresu, roditelji su morali osetljive podatake da dostavljaju u papirnoj formi čime su oni prolazili kroz nekoliko ruku, da bi ih odeljenjske starešine tokom noći unosile u tabele kako bi čitav posao bio urađen blagovremeno“, upozorili su iz Foruma beogradskih gimnazija.

Bez odgovora su ostala pitanja prosvetara – da li će neko ostati bez novca zbog grešaka u prekucavanju silnih brojki, kako će škole te podatke sa papira i tabela na računarima čuvati, skladištiti i uništavati, zašto im je nametnuto da rade nešto što im nije u opisu posla. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li se iza svega krije i predizborna kampanja.

„Nedvosmisleno jedna zloupotreba škola, učenika, roditelja u svrhu političke promocije. Neka reše ovo na drugi način. Nisu škole mesto za političku promociju i prikupljanje pratilaca na Tiktoku“, kaže Ćurčin.

„Ja se nadam da ni za koga to neće biti motivacija da izađe na izbore i da to bude razlog da glasa za onoga za koga glasa. Verujem da to nije nikakva pomoć, već manipulacija vlasti i pokušaj potkupljivanja srednjoškolaca“, kaže Dorotea Vasić iz Udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“.

Uzeti novac koji se isplaćuje iz budžeta, a misliti svojom glavom – poručuju mladi iz organizacije „I mi se pitamo“.

„Ima mnogo onih koji dele stavove sa našom organizacijom, da je to čista manipulacija, ali da te pare nije da ne treba uzeti, nego baš naprotiv, jer su to pare naših roditelja. Želim da kažem i da ne treba dozvoliti nikome da nama mladima manipuliše i da je naš glas mnogo vredniji od toga“, dodaje Vasić.

Prijave za 10.000 dinara su istekle 1. decembra, do isplate pomoći ima još oko 10-ak dana, do izlaska na birališta 15.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare