Da li će festival „Mirdita“ proći bezbedno: Oštre izjave državnog vrha Srbije o „skupu visokog rizika“

Vesti 17. jun 202420:20 42 komentara

Visoki državni funkcioneri zatražili su zabranu festivala "Mirdita-dobar dan" krajem juna u Beogradu. Prvi čovek MUP-a predložio je odlaganje, a organizatori nakon toga saopštili da će događaji, ranije predviđeni za 28. jun, kada se obeležava Vidovdan, biti pomereni za dan pre i posle. Da li je to dovoljno?

Jake snage policije, protesti, incidenti. To je najčešća slika koju smo mogli da vidimo tokom 10 godina održavanja festivala „Mirdita-dobar dan“.

Festival je pre dve godine protekao mirno i gotovo nezapaženo, a ove godine, zapazili su ga na vreme i glasno i javno mu se usprotivili državni funkcioneri.

Nekada je to činila ispred policijskog kordona, a sada iz ministarske fotelje – Milica Đurđević Stamenkovski iz stranke Zavetnici poručila je:

„Jedini cilj ovog projekta, koji se finansira i od strane takozvanog Ministarstva za sport Republike Kosovo, jeste da ponizi državu Srbiju i srpski narod i našu viševekovnu versku i kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji predstavi kao deo nekakvog kosovskog kulturnog nasleđa“, saopštila je Đurđević Stamenkovski koja je u sadašnjoj vladi ministarka za brigu o porodici i demografiji.

Još je oštriji potpredsednik vlade, koji kao da je zaboravio da je festival postojao i tokom njegovog ministrovanja u sektoru bezbednosti.

„Ako ne odgovori država ostaće prostor da građani sami kažu šta misle o takvoj gadosti. Da sam u BIA ili MUP-u niko od učesnika festivala ne bi prešao administrativnu liniju i stigao da vređa Srbiju u Beogradu“, rekao je Aleksandar Vulin.

Da je protiv festivala izjasnio se i prvi čovek Beograda.

„To jeste jedan skup visokog rizika na taj dan i trebalo bi razgovarati sa organizatorima da imaju u vidu da to može da bude provokacija i da bi eventualno, možda mogli da razmišljaju o odlaganju svega toga“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ono što smo odlučili u ovom trenutku da najbolja odluka jeste da se svi programi koji su bili zakazani za 28. prebace na 27. i 29. isključivo iz bezbednosnih razloga, rekla je Anja Zloporubović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Zameraju državni funkcioneri organizatorima što je deo programa bio zakazan za 28. jun odnosno na Vidovdan.

„Mi stvarno ne smatramo da održavanje jednog dela programa na Vidovdan vređa ičija osećanja ili predstavlja ikakvu prepreku samu po sebi. Ono pri čemu ostajemo jeste da to jeste festival koji služi pomirenju, jeste festival koji služi deljenju kulture iz Srbije i sa Kosova“, kaže Zloporubović.

Odustajanje od građanskog društva, tako dešavanja u vezi sa festivalom vidi sociolog Ivan Živkov.

„Kao jačanje tih elemenata verskih, crkvenih, nacionalističkih. Jer zaista zašto u jednom milionskom gradu u jednoj evropskoj prestonici ne bi mogao da bude održan bilo kakav festival“, smatra Živkov.

Zato, veruje on, da li će neki događaj proći bezbedno ili ne zavisi od signala koji stignu od državnog vrha.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare