Gde će glasati oni koji su nedavno promenili prebivalište – još nejasno

Vesti 18. apr 202413:01 33 komentara

Jedan od zahteva opozicije je i da birači koji su promenili prebivalište u periodu kraćem od 12 meseci, ne mogu da glasaju na tom novom biračkom mestu, već da svoje biračko pravo koriste na starom. Nejasno je, i posle nove odluke predsednice Skupštine, da li će taj ili neki drugi "propis" važiti na beogradskim izborima i drugim lokalnim izborima 2. juna.

„Izmeniti zakone tako da se promene u evidenciji prebivališta evidentiraju u Jedinstvenom biračkom spisku 12 meseci nakon promene prebivališta u cilju uspostavljanja poverenja građana u tačnost biračkog spisa i povećanja poverenja javnosti, u skladu sa preporukom 4 ODIHR-a“, bio je jedan od zahteva opozicije u dijalogu.

Reporterka N1 pitala je predsednicu Skupštine – da li to važi za beogradske ili neke naredne izbore?

„To je jedan od zakona kojima treba da se bavi radno telo, što pre radno telo završi svoj rad – to bolje, idemo u plenum… Da li će stići za beogradske izbore, ne zavisi od mene“, odgovorila je predsednica Skupštine Ana Brnabić nakon što je objavila da će i lokalni i beogradski izbori biti 2. juna.

Da li ćemo taj zakon da menjamo – da, treba da se uspostavi dogovor, rekla je i dodala: „CeSid je predložio šest, Srbija protiv nasilja 12 meseci. Najbolja praksa Venecijanske komisije je – maksimalno do šest meseci“.

„Jedan od glavnih zahteva je bio da će objedinjavanje tih izbora sprečiti migracije birača, pa pretpostavljam da samim tim nemamo više taj problem“, kazala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare