Da li će majke dobijati više para tri godine nakon porođaja

Vesti 31. mar 202320:33 7 komentara

Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj izjavio je u emisiji Dan uživo da bi usvajanje Predloga olakšica na zarade majki nakon porođaja i Zakonskog okvira potrebnih izmena i dopuna za usvajanje tog predloga poboljšali položaj žena u Srbiji. Ovi predlozi su predati premijerki Ani Brnabić, i čeka se njen odgovor.

Povezane vesti

„Predlog olakšica na zarade svih majki podrazumeva da one, ali i njihov poslodavac, u prvoj godini nakon povratka sa porodiljskog odsustva imaju subvencije na doprinose od 65 odsto, u drugoj godini od 60 odsto, i u trećoj godini od 50 odsto. To je mera koja je poznata Vladi Srbije, već se sprovodi, a pomogla bi unapređenju majki na tržištu rada kao i borbi sa depopulacijom“, kaže Jevtović.

Dodaje da bi benefiti bili u položaju žena kod poslodavaca, jer najveći deo privrede ćine mala i srednja preduzeća.

„Upravo u tim preduzećima žene se nalaze u vrlo nepovoljnom položaju kada se vrate na rad. To je sistemski problem tržišta rada. I potrebna je pomoć i poslodavcima i ženama. Ovom merom se pomažu poslodavci, ali i žene kroz subvencionisanje“, objašnjava sagovornik N1.

Procenjuje da će se u slučaju usvajanja ovog predloga žene osećati sigurnije, trpeće manje pritiske i biće slobodnije da zasnuju porodicu. Takođe navodi da će se ovim predlogom poboljšati pozicija i žena koje nisu zaposlene.

Jevtović je naveo da su ministarstva u prethodnom periodu dala načelnu podršku ovoj meri, uz ogradu da su procenjeni iznosi koji su potrebni od oko 300 miliona evra veliki, i da se usvajanje takve mere mora odobriti na najvišem državnom nivou.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare