Nova sednica Skupštine sutra, na dnevnom redu biće REM, Anketni odbor i Gašić

Vesti 29. maj 202314:18 > 15:17 9 komentara

Na osnovu zahteva 106 poslanika, u utorak, 30. maja, počeće nova sednica Skupštine Srbije.

Treće vanredno zasedanje Narodne skupštine počeće u 15h.

Podsetimo, danas su održana dva kolegijuma, sastanka predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa o sednici koja je u toku, a prvom kolegijumu koji je održan u 9.30 nije postignut dogovor o tome kako ce biti završena sednica sazvana na zahtev opozicije posle dva masovna ubistva.

Po zakonu, redovno prolećno zasedanje Skupštine počinje 1. marta i traje 90 dana. Dakle, završava se danas.

Opozicija koja je sednicu inicirala, insistirala je da se ona nastavi, podsećajući da prva sednica rednovnog prolećnog zasedanja nije sazvana 1. marta već 50 dana kasnije.

Zahtev je podnelo 106 narodnih poslanika, a naveli su i dnevni red od tri tačke – izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. do kraja marta 2023. sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima koji je podneo REM, 2. tačka je Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do nedavna dva masovna ubistva i „radi utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera“ i 3. tačka – predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću koji je podneo 61 narodni poslanik u Skupštini.