Da li ima novca za refundacije: Pare kasne, grad ćuti, roditelji ne znaju šta da rade

Shutterstock/Tomeqs

Novac za refundaciju namenjen za decu koja idu u privatne vrtiće kasni iz meseca u mesec, a za oktobar je, kako se nezvanično saznajemo, isplaćeno samo za 20 odsto dece.

Obećanja da će sva deca u Beogradu ići besplatno u vrtiće svakim danom je sve dalja od realnosti.

Iako su subvencije nedavno povećane, a od decembra najavljeno dodatno uvećanje, u praksi se pokazalo da iz meseca u mesec sve više kasne uplate na koje se obavezala Skupština grada.

Tako, posle septembarskih kasne i oktobarske subvencije.

Niko od roditelji sa kojima je razgovarao N1 nije dobio refundaciju za oktobar mesec, iako je to trebalo da se desi u prvih 10 dana novembra.

Strah i neizvesnost

„Brinem se šta će biti sa refundacijama. Za septembar mi je uplaćena 31. oktobra, dok oktobar i dalje čekam. Gospođa koja radi u računovodstvu u Skupštini grada mi je rekla kako čeka da joj daju nalog. Nije mi jasno kakav nalog ako su referenti odradili obračun i poslali joj sve. Pitam da li to znači da grad nema novca ni za umanjene refundacije? Pitam se i šta će biti od 1. decembra kada su najavili da će uplaćivati svima po 33.000. Među roditeljima koje znam vlada ogroman strah zbog neizvesnosti“, kaže za N1 Ana Boromisa, roditelj deteta koji ide u prvatni vrtić.

Povezane vesti

Još jedan roditelj, Vladimir Jovanović, kaže da je ponašanje Skupštine grada nepošteno i ružno.

„Menjaju dogovore, a zatim se ne pridržavaju istih. Dovode nam u pitanje egzistenciju i tako iz meseca u mesec. Kao da mi štancamo novac. Odgovornosti nema, a nema ni komunikacije. Nije mi jasno kako smo za nekoliko godina došli u situaciju da za desetine hilajda dece nema mesta u vrtićima. Kao da imamo najveći prirodni priraštaj na svetu. Mada kada vidim da se nadležna sekretarka sumnjiči za milionske pronevere, nije toliko čudno“, ogročen je Jovanović.

Tamara Mihailović, majka je koja ne zna kada će dobiti refundaciju.

„Čekamo svi. Ne znamo šta se dešava više. Niko nam se ne obraća, nikoga ne zanima kako popunimo rupe u budžetu koji nam prave odluke Skupštine Beograda. Bruka i sramota“.

Nezvanično se može saznati da uplaćeno samo 20 odsto subvencije, i to samo do 8. novembra. To znači da roditelji oko 18.000 dece još čekaju uplatu. Prema podacima Sektarijata za obrazovanje i decu, privatne vrtiće pohađa 23.500 dece.

U Gradu muk

Na brojeve telefone koji se nalaze na sajtu Beograda, namenjenih za komunikaciju u vezi sa naknadom troškova niko se nije javio. 

Aprila ove godine gradonačelnik u ostavci Aleksandar Šapić je najavio da će od septembra sva deca u Beogradu ići besplatno u vrtiće. Subvencije su posle osam godina povećane sa 23 na 28 hiljada dinara. Ipak došlo je do problema kada je odluka tokom spetmebra retrokativno promenjena a roditeljima se stavio na teret plaćanje dana kada su deca bolesna i na neki drugi način opravdano odsutna što je izazvalo revolt roditelja.

Oni su koji su podneli peticiju Skupštinu grada i  predali su Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti sporne odluke. Grad je novom odlukom, od 1. decembra povećao subvencije na 33.000 po detetu. Niko iz Grada se nije oglasio zašto se kasni sa isplatom subvencija koje sada maksimalno iznose 28.414 dinara.

Poslednjom odlukom Skupštine gradsa predviđeno je da se refundacije uplaćuju direktno vrtićima, za šta je potrebna saglasnost roditelja. Privatni vrtići su istakli da nemaju nikakve garancije da će im novac biti uplaćen kako je obećano čime bi se dovelo u pitanje njihovo poslovanje, a to je do petog u mesecu za protekli mesec.

Povezane vesti