Da li je moguće raspisati referendum o predsedniku, koji pominje Vučić?

Vesti 06. jun 202309:35 97 komentara

U nedeljama kada na desetine hiljada građana protestuju i traže ispunjenje zahteva, predsednik Aleksandar Vučić ponavlja da se iza toga krije njihova želja za isključivo njegovom ostavkom, koju on nema nameru da podnese. Predlaže da ga razreši Skupština, ali pominje i referendum na kom bi se građani izjašnjavali o njemu kao predsedniku. Pravnici ističu da tu vrstu referenduma Ustav ne predviđa.

Staru želju predsednik još zamišlja.

„Ja bih, da budem iskren, najviše voleo taj referendum za predsednika. Da vidite kako će da prođu“, kaže Vučić.

TV Prva: Vi volite to.

Vučić: Obožavam.

TV Prva: Volite to izjašnjavanje građana, merenje na izborima.

Vučić: Ja uvek to volim najviše.

Međutim, referendum za predsednika ne postoji. Pravnici ponavljaju da Ustav predviđa tri jasna slučaja u kojima predsedniku prestaje mandat – istek mandata, ostavka i procedura razrešenja.

„Procedura razrešenja podrazumeva da najmanje trećina poslanika pokrene tu proceduru, a da se onda u roku od 45 dana Ustavni sud izjasni da je reč o povredi Ustava i tek nakon toga dve trećine poslanika moraju da glasaju za takav jedan akt. U pravnom smislu, ne postoji nikakva mogućnost da se bilo šta referendumom na takvu temu odlučuje“, objašnjava profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović.

Predsednik i aludira na razrešenje u parlamentu, ali uz to uporno pominje nepostojeći institut referenduma o predsedniku.

„Samo podnesite, evo vas ima 85 (poslanika u Skupštini), ne morate ni 85, donesite 70 potpisa, ja ću vam dobaciti do dve trećine. Idemo na referendum o predsedniku, da li je narod zadovoljan svojim predsednikom ili nije. I smenite me čisto, legalno, ustavno, sve čisto kao suza. Što se plašite narodne volje“, kaže Vučić.

Zakon je precizan i kaže referendumom građani odlučuju o pitanjima za koja je to Ustavom i zakonom određeno, kao i o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine, odnosno skupštine autonomne pokrajine, opštine ili grada, ako nadležna skupština tako odluči. Referendum se raspisuje radi izjašnjavanja građana o predlogu akta, o potvrđivanju usvojenog akta ili o pitanju od opšteg značaja.

Iz ovoga bismo zaključili da je možda referendum koji Vučić pominje od opšteg značaja.

„Ono što on ovde sugeriše se u teoriji pre naziva plebiscitom. Plebisciti su izjašnjavanje o ljudima i to je u istoriji praktikovao Napoleon Bonaparta, to možda nešto govori o tome kako sebe vidi i vlast koju vrši, što nije daleko od onog kako jeste u praksi, dakle jedna vrsta potpune uzurpacije vlasti i svođenje na jednu jedinu instituciju u državi i poništavanje svih drugih institucija“, rekao je profesor Jovanović.

Čak i da je hipotetički pravno moguć referendum o predsedniku, samo se nameće pitanje – čemu ponovno ispitivanje volje građana, kao da predsednika nisu neposredno već izabrali građani na izborima, drugi put zaredom i to pre samo godinu dana. Osim što na referendumu ne bi imao protivkandidata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare