Da li je „nova armatura“ temelj za model o normalizaciji bez priznanja Kosova?

Vesti 10. sep 202219:10 166 komentara

Evropski posrednik u dijalogu, izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara završili su posete Beogradu i Prištini. Da su ponudili novi predlog pregovora u vezi sa Kosovom mogli smo da čujemo od predsednika Srbije. Vučić najavljuje još aktivnosti i pritisaka "kako bi se došlo do rešenja koje bi Srbija prihvatila". Analitičari različito tumače ove najave, ali se slažu da je Zapadu bitan napredak po pitanju Kosova, posebno u kontekstu rata u Ukrajini.

O čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata u vili Mir? Predsednik Srbije kaže – od evropskih diplomata je dobio predlog.

„Rekao bih potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu koje bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rešavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom“, naveo je Vučić.

Ovo je tek početak diplomatskih aktivnosti i biće ih još, kažu analitičari. Prvo na stolu je, smatra Dušan Milenković, pitanje tablica.

N1

„Mislim da oni hoće prvo da preduprede probleme koji mogu da izađu na kraju tog perioda, a drugo, očigledno je da su odlučili da malo jače pritisnu i približe taj neki konačni sporazum koji bi mogao da se postigne između Beograda i Prištine“, navodi Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Teško je predvideti šta sve može da podrazumeva finalni sporazum, ali su neki elementi, sudeći po izjavama zvaničnika, predvidivi, smatra Dragiša Mijačić.

„Sa jedne strane, to je aranžman o Zajednici srpskih opština, to smo čuli i od ambasadora Hila da taj sporazum mora da se primeni. Mora da se primeni na način da Srbija bude zadovoljna na način da bi mogla da potpiše Sporazum o normalizaciji. I druga stvar koju smo čuli i od Vučića danas, između ostalog, da su to modeli u kojima Srbija neće priznati Kosovo. Znači, tražiće se model o normalizaciji bez priznanja“, kaže Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Vučić kaže da velike, zapadne sile plus Turska žele rešavanje problema kako bi potencijalnim dogovorom mogli da pruže jasan odgovor predsedniku Ruske Federacije.

„Kako mi je saopšteno, Putin je podigao zavesu i sada je na svima da se izjasne sa koje strane zavese hoće da ostanu“, rekao je Vučić.

N1

„Svakako da Srbija ne može stajati po strani u vezi sa svim onim što se dešava u Ukrajini, otuda i ubrzavanje ovog procesa… Verujem da ova inicijativa zaista velika i bitna u smislu traženja nekog konačnog rešenja o normalizaciji. Jer niko neće ostaviti Zapadni Balkan po strani, dok se dešava katastrofa u Ukrajini“, ocenjuje Mijačić.

Zapadu ne odgovara eskalacija, a potpisivanje sporazuma o Kosovu bi moglo izazvati nestabilnost u Srbiji, smatra Milenković.

„Mislim da njima trebaju neke pobede, ali nisam siguran da su spremni da guraju Vučića ka potpisivanju sporazuma koji bi značio kosovsku državnost samo da bi dobili dobre poene u Evropi, a sa druge strane opet stvorili nestabilnosti u Srbiji“, navodi Milenković.

Vučić kaže – biće više aktivnosti, pokušaja i pritisaka da bi se došlo do rešenja koje bi Srbija prihvatila.

Komentari (166)

Vidi sve komentare