Da li je ovo što u Beogradu vidimo kroz prozor magla ili zagađenje

Vesti 13. okt 202208:48 52 komentara
N1

I ovog jutra je u većem delu Srbije, naročito po dolinama i duž rečnih tokova prisutna magla koja loklano smanjuje horizontalnu vidljivost. Zamućeno i maglovito ovog jutra je i u Beogradu i u drugim većim gradovima. Često se postavlja pitanje, da li je to zapravo magla ili zagađenje?

Odgovor je jednostavan, u velikim gradovima, kao što je Beograd, pojava zamućenosti vazduha tokom jutarnih sati, nikada nije čista magla, već smog. Reč smog nastala je izvorno upravo od kombinacije dve engleske reči: fog (magla) + smoke (dim) = smog (aerozagađenje).

POVEZANE VESTI:

U gradu je u prizemnim slojevima prisutno dosta zagađućih čestica koje lebde u vazduhu. Kada se stvore uslovi za formiranje magle (obično tokom jutarnjih sati za vreme jeseni), tada se magla kondenzuje upravo na tim štetnim česticama.

Beograd je trenutno na osmom mestu u svetu po zagađenosti vazduha, sa indeksom zagađenja 127, objavljeno je na sajtu IQAir Earth.

Inače, jedan od mehanizama, u meteorologiji, koji može da ‘pročisti vazduh’ je jak vetar. Jačanje vetra u Srbiji očekujemo od sutra, tako da će u petak i za dane vikenda, kvalite vazduha biti malo bolji.

Šta treba da promenimo da bi kvalitet vazduha bio bolja za N1 govorio je Milenko Jovanović, nekadašnji načelnik Agencije za zaštitu životne sredine.

Komentari (52)

Vidi sve komentare