Porodici četvorki pomoć i dalje potrebna

Vesti 17. avg 202219:22 > 20:05 25 komentara

Iris, Inda, Irina i Ina, sestre stare samo četiri meseca, rođene u istom danu, zdrave su i napredne bebe, ali imaju jedan mali problem. A to je da ih zakoni ne prepoznaju jer ima ih četiri a imaju i stariju sestru, dvoipogodišnja Iskru. Dobile su svu pomoć, imaće i dečiji dodatak za peto dete, ali sve to jednostavno nije dovoljno, računica pokazuje da za pelene i dohranu mesečno treba 90 hiljada dinara. Pošto se priča o porodici Gaćeša, čiji poziv za pomoć su odbile sve institucije, pojavila u javnosti, javili su se da pomognu Goran Vesić, kao i iz kabineta Darije Kisić Tepavčević, premijerke Ane Brnabić, kao i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

Pročitajte još:

Država bukvalno traži od mladih žena da rađaju što više dece. Kada se dogodi najlepša vest, da u jednu porodicu samo u jednom danu, stignu četiri devojčice – stigne i bruka Beograda i države jer nema za pomoć.

Marija je pomoć tražila od Grada, od ministarstva za porodicu i predsednika države i niko, kako kaže, nije odgovorio.

„Samo ne želim da budem neskromna, da me ljudi ne razumeju pogrešno. Mi nismo socijalno ugrožena porodica. Mi smo zdrava i radna porodica kojoj je potreban vetar u leđa da preguramo težak period. Ja sam zaposlena, imam 10 godina radnog staža. Na porodiljskom odsustvu imam platu ispod minismalca, 28.000 dinara. Suprug sa višom školom i 26 godina radnog staža ima platu ispod prosečne plate, ima platu oko 50.000 dinara“, kaže Marija Gaćeša, majka pet devojčica.

Kada Marija i Đorđe daju cele svoje plate to nije dovoljno da njihove četiri devojčice imaju pelene i dohranu. A tu je i Iskra.

„Pored pelena i dohrane imamo još jednu veliku stavku, a to je fizioterapeut koji dolazi jer mi na vežbe ne možemo u Sokobanjsku. Nemamo auto u koji možemo da se popakujemo nas sedmoro. Fizioterapeut nam je izašao u susret, ne naplaćuje punu cenu jer bi to bilo 40 hiljada nedeljno“, napominje naša sagovornica.

Zašto roditelji moraju da pišu svim institucijama i zašto institucije nisu već reagovale?

„Porodici Gaćeša na ime gradskih prava uplaćeno je 120.000 dinara, a posredstvom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu još 510.840 dinara, čime su aktuelno iscrpljene zakonske mogućnosti iz oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom, jer postoje propisana ograničenja“, navela je pomoćnica gradonačelnika Vesna Vidović u saopštenju.

Nakon ovoga oglasio se bivši zamenik gradonačelnika koji obećava novac do punoletstva devojčica.

„Ja sam se trudio dok sam obavljao javnu funkciju da kada imamo takve slučajeve, koje baš nije predvideo zakon, da nađemo rešenje za takve slučajeve. Zato sam odlučio da od svoje plate odvajam do punoletstva ove četiri devojčice 25.000 dinara svakog meseca“, rekao je Vesić.

Porodici su se javili i nadležni iz kabineta Darije Kisić Tepavčević, ministarske za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, ali i iz kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić, kao i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

Da li je porodica Gaćeša sada postala mesto za prikupljanje političkih poena i kako smo to dozvolili? Hoće li i sada istupiti jedan čovek koji će rešiti i ovaj problem koji nam pokazuje da sistem ne valja?

„Ja ne znam ni jednu porodicu kojoj je nepredviđen trošak od 100 hiljada dinara je realan, odnosno ostvariv. I zato je bitno da sistem bude fleksibilan i da je napravljen oko potreba porodice, a ne da se u ovakvim slučajevima nalazimo sami, pa onda eventualno ako se digne dovoljno prašine u javnosti da jedna osoba koja donosi sve odluke izađe i kaže da će porodica dobiti pomoć. Ne bi smeo sistem da funkcioniše tako da zavisi od jedne osobe i da je postavljen za samo najregularnije slučajeve. Ovo je porodica koju treba podržati, koja je dobila petoro dece. To je najsjajnija vest i ne bi trebalo da bude i ne bi trebalo da je delimo tako da je potrebna pomnoć, već u kontekstu veselja i radosti“, kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Zakoni ne prepoznaju ni tatu koji bi da pomogne bar u prvim mesecima. Pošto to nije moguće Marija ostaje sama sa četiri bebe i dvogodišnjom devojčicom. I kako kaže za sada nema spavanja.

Komentari (25)

Vidi sve komentare