Da li je prodaja Geneks kule završena ili ima razloga za reagovanje nadležnih

Vesti 07. feb 202319:23 4 komentara

Da li je na prodaju Geneks kule stavljena tačka ili postoji opravdan razlog da reaguje Uprava za sprečavanje pranja novca? Novi vlasnik, kontroverzni biznismen Aleksandar Kajmaković za sada se ne oglašava, a iz stambenog dela kule, koji nije prodat, tvrde da je ceo postupak prodaje nelegalan i očekuju reakciju suda.

Prodaja izmenila perspektivu pogleda – umesto gradskog simbola i spomenika kulture, mnogi u Geneks kuli sada vide kulu od karata, nekima se čak priviđa i Mordor. Jer čim je licitacijski čekić ozvaničio cenu i ime novog vlasnika otvorilo se pitanje: „Hoće li reagovati država, tj. Uprava za sprečavanje pranja novca“? Jedan od odgovora glasi: „Oni koji su u dobrim odnosima sa režimom ne moraju da brinu“.

Povezane vesti

„Vlada obezbeđuje jedno bezbedno poslovno okruženje za sav taj prljav novac koji se ulaže u Srbiju, i onda Uprava za sprečavanje pranja novca koja treba da pazi kakav se novac ulaže , njena uloga u ovom sistemu je ustvari da dozvoljava da taj novac stiže , tako da se ne može očekivati da se to ispita“, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Ne može se očekivati takvo ispitavanje, kad nas je država naučila da je normalno da je ono što pređe u ruke stečajnog upravnika unapred osuđeno na propast, nadovezuje se novinar Branko Čečen.

Jednom se, ipak, baš isplatilo – više od 30 hiljada kvadrata poslovnog i garažnog prostora za 20 miliona evra. A Aleksandar Kajmaković, koji nije odgovorio na naš poziv i poruku, već poseduje na hiljade ugostiljskih kvadrata u glavnom gradu. Ustvari, iza njegovog imena stoji ime Predrag Ranković, zaključuju istraživači KRIK-a.

„Ne mogu se prelistati sve firme, lokale i restorane koje ima u Srbiji , bukvalno drži jedan veliki deo ugostiteljstva u Beogradu i definitivno nema neko poslovno poreklo kojim bi to mogao da opravda i zato je jedina logika je što se oslanja i sarađuje sa Peconijem i pre može da se nazove njegovim čovekom, nego čovekom Belivuka iako je u javnosti drugačije prikazan“, dodaje Dojčinović.

Pojedini mediji se pitaju: Šta će ugostitelju Geneks kula? Pa, spekulišu da bi posle renoviranja taj poslovni prostor mogao da proda ili iznajmljuje ili bi svrha kupovine mogla da bude i da se delovi kule prilagode ugostiteljstvu. Stambeni deo kule nije prodat, a stanari tvrde da je prodaja poslovnog dela nelegalna jer se, kako objašnjavaju, Privredni sud još nije izjasnio o njihovim sumnjama u ceo postupak i najavljuju podnošenje krivičnih prijava

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare