Da li je vojska ono što fali svakom muškarcu: Vojni rok obaveza ili ne

Vesti 08. maj 202219:10 > 19:36 231 komentara

Kada bi mogao da počne obavezni vojni rok koji je pre dva dana najavio predsednik? Provladini mediji kažu - u kasarne bi moglo da se krene već 2023. Građani mahom poručuju da mladi treba da donesu odluku o tome.

Pokušava Aleksandar Vučić da vojsku vrati od kad je preuzeo vlast. Čak je 2016. godine kad je bio premijer, ministre vodio u kasarnu, ali nije baš išlo.

POVEZANE VESTI

„Neki ministri su proveli 4-5 dana, neki su proveli tri dana, oni imaju porodice, imam i ja, ali sam ja disciplinovan i težak čovek, ne moram da vidim kadu sedam dana, meni je dovoljno da vidim tuš i baš me briga, neki to ne mogu, pogotovo žene, neki su jedva dočekali da odu u Beograd, neki su se preselili u hotel“, kazao je Vučić te 2016. godine.

Sada, na prelasku iz prvog u drugi predsednički mandat Vučić traži vraćanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 90 dana.

„Mislim da se time stiče odgovornost, obaveznost, da time pre svega muškarci, dobijaju na zrelosti da nauče i šta je država i šta je vojska šta je rodoljublje, drugačiji odnos je i prema poslu, od nameštanja kreveta do toga kako da odgovorite na precizan način obavezama“, navodi Vučić 2022. godine.

Mlađi muškarci ipak poručuju da to treba da bude stvar dobre volje i samostalne odluke, a ne obaveza.

“ Ja sam protiv… Mislim da nije neophodno tako nešto uvoditi“

„Mislim da mladi mogu da donesu samostalno odluku o tome ne mora da bude obavezno… Imam 23 godine“

„Naravno da treba, ja sam završila vojni rok, rezervni sam oficir, kao žena uspešno sam to završila, zašto ne bi i muškarci, tu se stiče disciplina, tu se stiče sve ono što današnjim našim muškarcima fali“

„Ja sam za, mislim da je 90 dana malo, treba više da se služi vojni rok“

„nisu svi baš za to i trebalo bi oni koji to žele da se tome maksimalno posvete a ne da bude pod moranje da svako ide“

„Moja generacija je 1993. Nekad sam razmišljao možda bi bilo dobro da sam služio vojsku da budem vredniji i organizovaniji, ali ima ljudi, možda im to ne prija i možda je bolje da svako ima pravo da odluči da li želi ili ne želi“, kažu građani

Za 90 dana može da se sprovede solidna obuka vojnika, a bilo bi bolje da traje duže, ocenjuje vojni analitičar Aleksandar Radić. Već pet godina govori se o vraćanju obaveznog vojnog roka, ali se po tom pitanju, objašnjava Radić, u sistemu odbrane ništa ne radi.

„Neodrživ je sadašnji koncept odbrane države Srbije ako se ne uvede obavezno služenje vojnog roka. Vojska ne može napraviti čoveka ako on nije došao od kuće sa nekim kućnim odgojom, ali mislim da je važna u stvaranju kompletne ličnosti i ja sam pristalica obaveznog služenja, voleo bih da je neka forma obavezna i za muškarce i za žene, ali upropastićemo ideju vojnog roka i napravićemo veću štetu nego korist ako se ne pripreme kasarne, ne reši problem hrane i ako se ne napravi jedan savremen dinamičan sistem obuke koji neće vređati zdrav razum i koji će biti tako postavljen da se ljudi pohvale da su bili u vojsci, a ne da pričaju kako su lovili pikavce tokom čitavog odluženja vojnog roka“, naglašava Radić.

Za obavezan vojni rok potrebno je mnogo rada, nekoliko godina ubeđivanja nacije da je to neophodno, još nije poznato koliko novca bi to koštalo, kao i koje su to generacije koje bi morale tri meseca u vojsku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare