Da li o sudbini Đilasa odlučuju institucije ili urednici vladi bliskih tabloida?

Vesti 29. mar 202119:30 > 19:32 komentara

Da li Dragana Đilasa čeka sudbina Nikole Sarkozija? I da li o tome odlučuju institucije ili urednici vladi bliskih tabloida? Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić navodi da je jasno da u Srbiji nema vladavine prava i da se pokušava - i kroz tabloidnu štampu, i kroz parlament - da se pravosuđe učini bezvrednim.

Nekoliko sekundi kasno spuštenog reglera otkrili su da je Draganu Đilasu, namenjena sudbina bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija koji je osuđen je na tri godine zatvora zbog korupcije i trgovine uticajem. Namenio mu je – glavni urednik „Informera“.

Predrag Sarapa: Brate, ja mislim da je on to već sklonio.

Dragan J. Vučićević: Ne može, gotov je. Vidi, njega će, da ti kažem nešto, ne mogu to da pričam, namerno napominjem Sarkozija. Neće njega da hapse, njemu će da sude sa slobode. Pa ce da presude. Kao Sarkozi.

povezane vesti

Za navode glavnog urednika „Informera“, gostujući u Utisku nedelje, Dragan Đilas je rekao da je jasno da to govori neko koje dobro upućen.

„Sve to što se pojavi u Informeru i tim tablodima i svi ti ljudi koji gostuju, oni samo iznose ono što im ovaj režim kaže i onda oni to svaki dan, sate i sate, dane govore o tim stvarima, ali ja sam čovek koji zna da nije kršio nikakav zakon“, kaže Đilas.

Danas – na ovu temu predsednik Srbije – bez komentara. O računima Dragana Đilasa predsednik je govorio tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, na Radio televiziji Srbije. Pre tri dana tokom obilaska radova na mostu na Savi, ali je danas u Stalaću postavio granicu. O političkim protivnicima se ne govori pred stranim ambasadorima, u ovom slučaju Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, a nije da nije bilo interesovanja…

Novinar: Rekli ste da pred ambasadorima ne želite da govorite o poltičkim protivnicima, ali siguran sam da ovo pitanje zanima sve građane kojim se sada obraćate, sinoć je Dragan Đilas negirao postojanje svih računa…

Vučić: Neka nadležni organi rade, neću da radim ništa pred stanim ambasadorima o tome, mnogo mi je važnije da poštujemo svoju zemlju, da poštujemo i svoje političke protivnike, a nema poštovanja svoje zemlje ako neku priliku koristite da napadnete svoje političke protivnike pred strancima. Ja to neću da radim. A šta mislim… mani ga se, Mito.

Nije ovo prvi put da različite najave stižu iz medija bliskih vlasti, kaže glavni urednik lista Danas Dragoljub Petrović.

„Nije tajna da su Pink i Infomer neki horoskop onoga što će se dešavati protiv kritičke javnosti, opozicije i svih ostalih, pod znacima navoda, nepodobnih građana i da prosto da ono što oni objave u Informeru ili što Vučićević izjavi na Pinku, da je to neki plan iz vrha vlasti“, kaže Petrović.

I možda se ne dešava prvi put, ali jasno govori da u Srbiji nema ni tračka pravne civilizacije, kaže profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić. Ona upozorava da se ne samo kroz tabloidinu štampu, već i kroz parlament pokušava pravosuđe učiniti bezvrednim.

„To govori da zaista ovde nema ničega od vladavine prava, a nažalost i da se pravosuđe pokušava potpuno potčiniti drugim granama vlasti, političkoj vlasti, pravosuđe jeste državna vlast, ali ono je pravna vlast“, ističe Vodinelić.

Da ima reči o politici navodi i sam Vučićević. Odgovarajući na Tviteru Mariniki Tepić, Vučićevic kaže da je govorio ono što misli, da zna da će, kako kaže, njenom šefu Draganu Đilasu da sude jer je utajio porez, i da misli da neće da ga vode u pritvor pre presude, da takvi kao što je ona ne bi rekli da je to „politika“.