Da li očevi u Srbiji koriste porodiljsko odsustvo i zašto – ne

Vesti 21. mar 202315:15 komentara

Svake godine se u Srbiji više očeva odvaži da traži odsustvo sa posla radi nege novorođenčeta. Ipak, ukupan broj takvih slučajeva je na nivou statističke greške. Mogu li razlozi za to biti nedovoljna upućenost u propise koji očevima omogućavaju odlazak na porodiljsko odsustvo, ali i isključivanje očeva iz roditeljstva zbog stereotipne podele uloga u porodici?

Mirko Mitrović iz udruženja „Prvi put sa ocem“ ističe da je kod nas mali broj očeva koji koriste porodiljsko posledica negativnog nasleđa i nerazumevanja.

„Oba roditelja moraju da budu uključena u vaspitanje dece. Mi i dalje smatramo da je to samo stvar majke, dok je otac neko ko obezbeđuje sredstva i uslove. Nije tako. Možda je nekada to moralo da bude tako, ali danas nema razloga za to, i otac nema nijedan izgovor da ne bude uključen u podizanje deteta“, naglašava Marković.

Pročitajte još

Zvanični podaci u našoj zemlji pokazuju da je mogućnost porodiljskog odsustva prošle godine iskoristilo 373 očeva, a godinu ranije 318, pa je lako konstatovati da o novorođenčadima brinu majke. Najviše takvih slučajeva je bilo u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Kragujevcu.

„Posle prva tri meseca, kada je neophodno da majka bude sa detetom, i kada je sve u redu, otac i majka su potpuno ravnopravni pred zakonom da brinu o detetu sledećih devet meseci. To je stvar njihovog dogovora“, kaže Marković.

Konstatuje da je u Srbiji loša poslovna klima za roditeljstvo, ali ističe da postoje sjajni primeri da postoje firme koje promovišu odsustvo oca.

„Firma u kojoj radim nudi ocu dva meseca porodiljskog, bez obzira na ovo što nudi država“, pojašnjava Marković.

Kao dobar primer zemlje koja podstiče očeve da koriste porodiljsko navodi Švedsku u kojoj očevi imaju na raspolaganju dva ili tri meseca odmora, koji propadaju ako se ne iskoriste, i koje ne može majka da iskoristi umesto njega.