Da li se Malom vraća doktorat posle odluke Ustavnog suda

Vesti 21. jul 202213:24 > 13:4348 komentara
N1

Visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može "oduzimati zvanja", ocenio je Ustavni sud, piše list Politika, pozivajući se na odluku suda objavljenu 14. jula u Službenom glasniku. Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da odluka Ustavnog suda treba da dovede do toga da se ministru finansija Siniši Malom vrati doktorat, jer se "pokazalo da su institucije u Srbiji u poslednjih deset godina potpuno u službi interesa vladajuće stranke i njenih funkcionera".

Odreba Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koje uređuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povredu Kodeksa profesinalne etike Unveziteta u Beogradu – nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, odlučio je Ustavni sud, piše današnja Politika.

Ocenjeni su kao neustavni i stavovi odredbe Statuta Unverziteta u Beogradu kojom se utvrđuje „opšti preduslov u pogledu neosuđivanosti za infamna krivična dela i povredu Kodeksa“.

Načini prestanka radnog odnosa predviđeni su Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o radu, pa je stoga nezakonita odredba člana 8 i 8-a Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

Ustavni sud je naveo da je javna osuda, kao jedna od mera za povredu Kodeksa, iz osporenog pravilnika, pretvorena u pravni osnov za gubitak stečenog naučnog naziva doktora nauka.

Jednostavnije rečeno, nijedna etička mera, pa ni javna osuda ne može se, protivno Ustavu i zakonu, pretvoriti u radno-pravnu sankciju, što je upravo ovim pravilnikom, kao podzakonskim aktom, predvidjeno, piše Politika, između ostalog, u dužem tekstu o toj odluci.

Inicijaticvu za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih akata Univerziteta u Beogradu pred Ustavnim sudom podneo je ministar finansija Siniša Mali.

Iz Ustavnog suda su za Nova.rs potvrdili da su toj instituciji podnete dve inicijative o usaglašenosti akata univerziteta sa zakonom i ustavom, od kojih je jednu podneo advokat Dušan Tomić iz Beograda, koji je, kako piše taj portal, angažovan u kancelariji Igora Isailovića koji se ranije pominjao kao advokat Siniše Malog.

Advokat je za Novu.rs potvrdio da je podneo inicijativu u ime aktuelnog ministra finansija, kome je zbog plagiranja oduzeto zvanje doktora.

PSG: Mali upregao celu državu da sebi sačuva doktorat

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je da nije iznenađen odlukom Ustavnog suda koja bi trebalo da dovede do toga da se ministru finansija Siniši Malom vrati doktorat, jer se „pokazalo da su institucije u Srbiji u poslednjih deset godina potpuno u službi interesa vladajuće stranke i njenih funkcionera“.

Kako su istakli u saopštenju, Ustavni sud je tom odlukom „potpuno preskočio“ da u tumačenje uključi član 72. u kome „jasno stoji da Univerziteti samostalno odlučuju o svom uređenju i radu“ i da se njom udara na integritet i nezavisnost univerziteta.

„Da li je ovakva odluka i vraćanje doktorata poklon Siniši Malom za novu funkciju premijera, jer zaista je bruka za jednu državu da joj na najznačajnijoj funkciji bude osoba koja je pogazila akademsku čestitost i kojoj je doktorat oduzet. Postoji li jedna institucija u ovoj državi koja neće pristati na poniženje kako bi se zadovoljila ambicija budućeg premijera da bude doktor nauka“, upitali su iz PSG.

Ocenili su da je „sramotno to što je Siniša Mali, koristeći svoju političku moć, upregao celu državu da bi sebi sačuvao doktorat“.

„U drugim, uređenim, državama se funkcioneri uhvaćeni za isto delo i pre okončanja postupka povlače iz politike i javnosti, a postupak se vodi isključivo na Univerzitetu bez mešanja pravosuđa“, dodaje se u saopštenju.

PSG je naveo i da to što u vreme počinjenja plagijata nije postojao Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, ne može biti razlog da Mali ostane doktor nauka bez obzira na to što je utvrđeno da je veći deo njegovog rada plagijat.

Komentari

Vaš komentar