Da li strani investitori „diktiraju pravila“: Žalili se na porast bolovanja, ministarstvo proverava lekare

Vesti 12. feb 202421:08 49 komentara

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je postupak da se "hitno" organizuju vanredni stručni nadzori i utvrdi koji lekari, češće od drugih, propisuju bolovanja radnicima u fabrikama Leoni, Cumtobel i Imi. Strani investitori time su, upozoravaju sindikati, zloupotrebili povlašćeni položaj kod srpske vlade u želji da utiču na lekare. Podsećaju da se sumnja na "lažna bolovanja" rešava na drugi način.

Radnici u Srbiji se češće razboljevavaju, ali ređe od Evropljana odlaze na bolovanja, tvrdi laborant iz niškog Doma zdravlja, koji je i sindikalni predstavnik.

„Ja sam još hteo da vam kažem podatak da Srbija spada u pet zemalja sa najmanjim brojem odlazaka na bolovanje u Evropi. A imamo najduže radno vreme – i najveći broj radnih dana“, kaže laborant iz niškog Doma zdravlja Bojan Cekić, koji je i član Sindikata „Nezavisnost“.

Ovako poverenik za jug Srbije granskog sindikata Nezavisnost odgovara na najnoviji, kažu niški lekari, očevidni pokušaj pritiska Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i inostranih kompanija, koje u Srbiji rade pomognute subvencijama iz naših džepova.

U dokumentu koji je stigao iz Ministarstva zdravlja u niški Dom zdravlja, a koji je nazvan urgencijom, na dva mesta se pominju reči „hitno“, i to velikim slovima, i „odmah“. Sve se to odnosi na postupke unutrašnje kontrole kvaliteta rada lekara, koji su propisivali bolovanja radnicima stranih kompanija koje su se žalile premijerki Srbije.

To su činile na sastanku investitora sa premijerkom Brnabić. Izneta je „zabrinjavajuća statistika“ o porastu bolovanja u kompanijama Leoni, Imi, Cumtobel. Izvukli su i nazive domova zdravlja koji bolovanja najviše prepisuju, te najčešća imena lekara na doznakama.

„Moj predlog bi bio tim stranim poslodavcima, odnosno svima – nek povećaju plate na hiljadu evra pa će videti kako niko neće da odlazi na bolovanje, već će ići samo oni koji stvarno moraju. Suvereno pravo lekara je da leči i da odluči o tome je li čovek za bolovanje ili nije. Tu naročito poslodavci ne smeju da se mešaju“, kaže Cekić.

Iz Doma zdravlja nezvanična potvrda da je dokument stigao, ali zvanično bez reakcija da li će pokretati postupak unutrašnje kontrole i kako će to uticati na lekare, te da li to predstavlja pritisak na njihov rad.

„Tu je najveći problem što je ona aplicirala imena doktora koji pišu bolovanja. Ne zaboravimo jednu stvar – problem je u tim kompanijama, jer njihova radna nedelja ne traje pet dana, već šest i sedam. Dolazi do zamora radnika“, kaže Bratislav Ilić iz Sindikata „Sloga“.

Advokat Vladimir Domazet kaže da je to pritisak tačno određenih kompanija prema lekarima.

„To može da znači da, ukoliko to uspe, može doći do povrede prava radnika na bolovanje. Može da dođe do zloupotrebe bolovanja, to je postojalo uvek, ali ima i zakonskih načina da se to utvrdi“, navodi on.

Domazet podseća da su to prigovori zdravstvenoj ustanovi, ako je komisijsko bolovanje, poslodavac se obraća RFZO, a može da zatraži i veštačenje o svom trošku.

„Ali mora da poštuje zakone ove zemlje“, kaže advokat.

Koju je proceduru poštovala lekarka kada je radnicu Leonija u Malošištu – sa bolom u grudima i trnjenjem leve ruke, vratila na radno mesto, da bi četrdesetogodišnja žena – dva sata kasnije preminula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare