Da li su besplatni udžbenici za učenike razlog „potresa“ u školi u Omoljici

Vesti 10. feb 202318:15 3 komentara

Bura se digla posle smene direktora osnovne škole Dositej Obradović u Omoljici. Protiv toga su ustali njegove kolege i roditelji dece koja idu u tu školu. Pokušaj Pokrajinskog sekretarijata da mu nađe zamenu je propao, a direktor je tri dana kasnije vraćen na posao. Tu nije kraj priči, jer su počele spekulacije zašto je zapravo smenjen. Zbog toga je direktor Vladimir Ristić bio gost Dana uživo.

Povezane vesti

„Deca su rekla: ‘Naši roditelji su birali direktora za nas’. Ako se u sistemu vrednosti deca postavljaju kao neko prema kome svi trebamo da budemo usmereni, u praksi ipak to nije tako često. A decu, kao našu budućnost, treba da uvažavamo“, istakao je Ristić.

On pojašnjava da nije bio smenjen, već nije bio izabran.

„Kada se bira direktor škole, prvo se izjašnjava kolektiv, nakon toga Školski odbor daje svoje mišljenje, i na osnovu toga ministar daje imenovanje. Međutim, u Vojvodini postoji Sekretarijat za obrazovanje, tako da i on mora da da saglasnost. Pokrajinski sekretar je odbio saglasnost na imenovanje, i nakon toga je ministar doneo odluku ponovnom konkursu“, kaže Ristić.

Nakon toga, Pokrajinski sekretarijat je imenovao novog vršioca dužnosti, nije data mogućnost školi da predloži vršioca dužnosti.Došla je nova direktorka, međutim, kolektiv nije hteo da prihvati na taj način izabranu direktorku. Usledili su protesti učenika, a potom i protesti građana Omoljice.

Posle protesta Ristić je postavljen za vršioca dužnosti u školi, a počele su i spekulacije zašto je bio smenjen. Jedna od teza koja se pojavila u javnosti je da je to urađeno jer se on zalaže za besplatne udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“.

„Ja ne verujem da je to razlog. Knjige koje smo izabrali na zakonski način, a pored škole u Omoljici, još dve škole u Pančevu koriste te udžbenike. I širom Srbije se javlja velika potreba za besplatnim udžbenicima“, navodi Ristić.

Naglašava da to ne bi trebalo da bude razlog za to što nije reizabran odmah, niti sme da bude razlog.

„Nema nikakve razlike što se tiče kvaliteta sa drugim udžbenicima, koje takođe koristimo, samo što je razlika u ceni veoma velika. Mi smo imali mogućnost da ih đaci u prvom razredu dobiju besplatno“, rekao je Ristić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare