Da li su države iz SE zainteresovane za prijavu Kosova – proces koji će trajati

Vesti 20. maj 202219:11 10 komentara

Prijava Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našla na dnevnom redu komiteta ministara. Ne znači, međutim, da se to neće desiti na nekom od narednih sastanaka. Pitanje je da li su zemlje članice Saveta Evrope zainteresovane za temu koja može da izazove neslaganja, u jeku rata u Ukrajini, oko koga imaju jedinstven stav.

Prijava Prištine za Savet Evrope se nije našla na dnevnom redu jer je protiv toga bila Italija koja je predsedavala Komitetom ministara u Torinu, objasnili su iz srpskog ministarstva spoljnih poslova.

Povezane vesti

Ali je ta tema bila na dnevnom redu izlaganja srpskog ministra spoljnih poslova. Poručuje da bi razmatranje zahteva iz Prištine dovelo u pitanje kredibilitet Organizacije, a da Srbija ostaje posvećena principima međunarodnog prava.

„Eventualno razmatranje zahteva za prijem Prištine u Savet Evrope direktno je u suprotnosti sa najmanje dva člana Statuta Saveta Evrope. Bude li došlo do razvoja situacije u tom smeru, mi ćemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima boriti protiv toga a uveren sam da u toj borbi nećemo biti sami“, kaže SOT Nikola Selaković.

Novinar Fahri Musliu smatra da bi Srbija umesto protivljenja kosovsku prijavu za Savet Evrope trebalo da podrži, a srpski zvaničnici ublaže rečnik koji šteti i Srbima i Albancima.

„Ta organizacija se bavi ljudskim pravima pre svega i čudi me zašto je Srbija protiv toga do te mere pogotovu kad se ona žali da su Srbi na Kosovu ugroženi, da im Albanci ugrožavaju sva prava a nemaju prava da se žale – u tom slučaju Srbi bi imali koristi“, rekao je Fahri Musliu.

Potpredsednica parlamentarne Skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza Vojvođanskih Mađara Elvira Kovač kaže da je veliki broj zemalja aplikacijom Kosova bio iznenađen i da je rečeno da za tako nešto nije nije momenat jer se Savet Evrope suočava sa najvećom krizom od postojanja ove organizacije 1949-te godine.

„Jedinstveni su po stavu da maksimalno podržavaju Ukrajinu. I sada kada su konačno jedinstveni po nekom pitanju su svesni da je ovo nezgodan momenat i da im ne treba novi problem i novi konflikt o koga će sigurno neće tako lako dogovoriti“, naglasila je Kovač.

Ne isključuje mogućnost da neko predloži razmatranje kosovske prijave već za prvi jun. Objašnjava da, ukoliko se nađe na dnevnom redu, proces razmatranja može trajati godinama jer pored više instanci u Savetu Evrope trebalo bi da prođe i mišljenje Venecijanske komisije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare