„Da se zna“: Huškački narativi prema LGBT osobama sve prisutniji uoči Europrajda

Vesti 13. avg 202210:54 komentara
lgbt
Shutterstock

Govor mržnje i huškački narativi usmeremi prema LGBT+ građanima i građankama su sve prisutniji uoči Europrajda, saopšteno je iz te organizacije.

Navode da napadi dolaze mahom od konzervativnih, krajnje desnih i profašističkih stranaka, grupa građana, novinara i pojedinaca, i svih onih struja koje svoju vidljivost i popularnost žele da uvećaju nauštrb marginalizovane i diskriminisane LGBT+ zajednice u Srbiji.

Povezane vesti:

„Ovakvoj tiradi su se pridružili i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, odnosno episkop banatski Nikanor (svetovno ime Veljko) Bogunović, koji se u jednom od svojih vladičanskih obraćanja osvrnuo upravo na gore navedenu manifestaciju“, dodaju iz „Da se zna“.

Ističu da je Bogunović, u zapaljivom maniru, govorio da će svi ustati protiv Europrajda, uz poruku da će „kleti i prokleti“ svakoga ko bude učestvovao na ovom događaju i posebno smatraju skandaloznim i neprihvatljivim da je Bogunović dodao da bi „upotrebio oružje da ga ima“ protiv Evropske parade ponosa.

„Uzevši u obzir očigledne pozive na mržnju, diskriminaciju i nasilje, kao i uticaj koji Srpska pravoslavna crkva i njeno sveštenstvo imaju među građanima/kama Republike Srbije, obaveštavamo javnost da smo protiv episkopa banatskog Nikanora (Veljka) Bogunovića podneli krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog dela Rasna i druga diskriminacija, iz člana 387 stav 5 u vezi sa članom 54a Krivičnog zakonika Republike Srbije. Istovremeno, pozivamo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve da se posveti svojoj crkvenoj misiji i prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici, a naročito da uzme u obzir osećanja LGBT+ vernika koji ovakvim istupima prisustvuju, stoji u saopštenju.

Dodaju da u društvu koje baštini demokratske vrednosti i dijalog je sasvim normalno da održavanje manifestacije poput Europrajda ne podržavaju svi, ali njeno održavanje je zajemčeno najvišim pravnim aktom – Ustavom, a ne voljom, ili pak pretnjama verskih zajednica.

„Poruke poput Bogunovićevih su neprihvatljive u demokratskim društvima, u suprotnosti su sa zakonskim odredbama koje štite sigurnost građana/ki ove zemlje, a čvrsto verujemo da su takođe u koliziji sa osnovnim načelima hrišćanske vere, zaključuje se u saopštenju „Da se zna“.