„Da se zna“: Na Evroprajdu 14 incidenata, osam napada

Vesti 27. sep 202209:27 0 komentara
Tanjug/ Vladimir Šporčić

Udruženje "Da se zna" za podršku LGBT osobama saopštilo je da je evidentiralo 14 incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom koji su se dogodili 17. septembra, na dan šetnje Evroprajda, i da nisu tačne izjave predstavnika državnih organa da nije bilo povređenih.

Udruženje je navelo da je evidentiralo osam fizičkih napada na grupe i pojedince, dok se ostali incidenti odnose na uznemiravanje i uništavanje imovine.

„Tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i premijerke Ane Brnabić o tome da je država uspela da zaštiti sve učesnike EvroPrajd šetnje predstavljaju negiranje stravičnog homofobičnog i transfobičnog nasilja i diskriminacije kojima su brojne osobe iz naše zajednice bile izložene“, navodi se u saopštenju.

Oštećeni se pozivaju da incidente prijave na njihovom sajtu, apelujući na nadležne da savesno i efikasno pronađu i procesuiraju počinioce krivičnih i prekršajnih dela.

„Da se zna“ dodaje je da je tokom avgusta evidentiralo preko 30 incidenata motivisanih mržnjom prema osobama koje su deo kvir zajednice, što je više nego tokom svih prethodnih meseci ukupno od početka godine.

„Zabrinjava činjenica da većina ovih incidenata nije prijavljena nadležnim institucijama, u najviše slučajeva zbog nepoverenja u njihov rad“, navodi udruženje i dodaje da su nekim od tih incidenata prisustvovali pripadnici MUP-a koji nisu hteli da reaguju i spreče napade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!