„Da se zna“: Podneta prijava protiv nastavnika iz Negotina zbog govora mržnje

Vesti 26. sep 202322:46 49 komentara
Pixabay/ Talpa

Udruženje "Da se zna" je saopštilo da su podneli dve prijave protiv nastavnika istorije u Negotinu.

Kako se navodi u saopštenju, protiv nastavnika Darka Adamova, koji predaje istoriju u tri škole u Negotinu, podneli su dve prijave – zahtev za pokretanje disciplinskog postupka u sve tri škole i pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog, kako su istakli, kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zabrani diskriminacije.

„Nastavnik Darko Adamov je na društvenim mrežama objavio snimak u kojem govori o lekciji o LGBT+ pokretu, koja se nalazi u udžbeniku Istorije za 8. razred osnovne škole izdavačke kuće ‘Klett’. Na snimku, nastavnik Adamov potpuno pristrasno, nenaučno i suprotno zakonu, govori o tome kako on učenike i učenice na svojim časovima uči o LGBT+ pokretu, odnosno lekciji iz udžbenika iz istorije koja se bavi ovim pitanjem, pa kaže: ‘LGBT lobi su plaćene organizacije NATO pakta. Sastoje se od profesionalnih paradera koji imaju silan keš i koji organizovano idu po prestonicama gde krkaju, to se jede i pije, za njih je to uživancija, danima vrše svoje bahanalije…’. Sve do kraja snimka, u istom maniru, govori o LGBT+ pokretu“, kažu iz „Da se zna“.

Dodaju da takvi stavovi Adamova jasno podstiču mržnju, netrpeljivost i nasilje prema LGBT+ osobama, a naročito LGBT+ učenicama i učenicima.

„Nedopustivo je da u nastavi u školi radi neko ko otvoreno širi mržnju prema jednoj manjinskoj grupi, a posebno je opasno to što širenje takvog govora posledično dovodi do porasta nasilja nad LGBT+ osobama, što smo videli i u ranijim slučajevima“, zaključeno je u saopštenju udruženja „Da se zna“.