Dačić: Đoković nosilac diplomatskog pasoša, politika pobedila nad sportom

Vesti 17. jan 202208:53 > 11:35 komentara
Novak Đoković aerodrom Dubai
REUTERS/via REUTERS TV

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić potvrdio je za RTS da je najbolji teniser sveta Novak Đoković nosilac diplomatskog pasoša Srbije koji je, kako je rekao, "odavno dobio", a komentarišući sudski epilog Đokovićeve žalbe ocenio je da je "odluka Australije pobeda politike nad sportom".

Dačić je rekao da svaka zemlja ima pravo da donosi arbitrarne i diskrecione odluke, ali da je problem u tome što su oni Đokovića pozvali da dođe na Australijan open, dali mu izuzeće a onda se ponašali „na izuzetno ponižavajući i odvratan način“.

POVEZANE VESTI:

„Uz dužno poštovanje australijskoj nezavisnosti, Novak Đoković je nosilac diplomatskog pasoša naše zemlje, on je to odavno dobio. Obično imate pravo da nekoga vratite – pa vraćate sitne kriminalce, ili mafijaše, političke disidente koji prete režimu. Kakva je pretnja bio Novak Đoković“, zapitao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li je država mogla još nešto da uradi kako bi pomogla Đokoviću, Dačić je rekao da je premijerka razgovarala sa svojim kolegom i kao i ministarkom spoljnih poslova Australije, a da se i predsednik Srbije više puta oglašavao tim povodom.

„Objektivno, sve je to bilo u funkciji unutrašnje političke borbe u Australiji, i to je veoma nekorektan potez australijskih vlasti“, ocenio je Dačić i poručio je da je Đoković „ikona u Srbiji“ i da ga ne vidi kao vođu antivakserskog pokreta.

„Ovde je reč o pobedi politike nad ljudskim pravima“, zaključio je Dačić.