Dačić: Glasaćemo za izveštaj, ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova

Vesti 13. sep 202213:56 10 komentara
N1

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) izjavio je u Skupštini Srbije da njegova poslanička grupa podržava sve što je njegova stranka "uradila sa Aleksandrom Vučićem u prethodnih 10 godina". "Siguran sam da politika koja vodi ovu vlast neće izaći izvan onih postavki koje je Skupština Srbije 2013. godine podvukla, a to je da ni u kom slučaju, ni formalno ni neformalno ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova", kazao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine, Dačić se obratio u ime poslaničke grupe SPS-a.

„Decenijama unazad u Skupštini se usvajaju različite rezolucije i deklaracije koje se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Na žalost, mnogi dokumenti koji postoje, pa čak i Rezolucija 1244, kojom je okončan rat, ona se smatra da praktično ne važi u tom političko-pravnom poretku na KiM, što je direktno suprotno međunarodnom pravu“, rekao je Dačić.

Dačić podseća da je na početku pregovora u Briselu, on bio taj koji je vodio razgovore.

„Kasnije je Vučić nastavio. Mislim da smo imali jedinstven pristup koji je omugućavao da Srbija ne dođe u još težu poziciju a da istovremeno štitimo naše interese. Siguran sam da politika koja vodi ovu vlast svakako neće izaći izvan onih postavki koje je Skupština 2013. godine podvukla, a to je da ni u kom slučaju, ni formalno ni neformalno, ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova“, naglasio je Dačić.

Naglašava da svi „treba da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo“.

„Da realno sagledavamo tu situaciju, da ne govorimo o mogućnosti časnih poraza, nego da probamo da ostvarimo neku politiku sa rezultatima. U tom pogledu želim da izrazim podršku svemu što smo uradili sa Aleksandrom Vučićem i SNS u prethodnih 10 godina“, kaže.

Kaže i da dijalog s Prištinom mora da se nastavi.

„Dijalog moramo da nastavimo, jer drugi način za rešavanje pitanja Kosova ne postoji. Postoji rat, ali nisam siguran ko bi zaista u tom ratu učestvovao. Želim da kažem da osuđujem sve koji govore da je na KiM problem ljudskih prava i sloboda. Ne, uvek je problem bio separatizam i stvaranje ‘velike Albanije'“, izjavio je lider SPS-a.

Kako je rekao, u nekim pitanjima ne možete nazad, kao na primer, da se pregovori prebace nazad u okvir UN-a.

„Borba se vodi, treba biti mudar, taktičan, bitno je da postoje ovakvi razgovori, komunikacija najvećih političkih partija, ali najvažnije je da obezbedimo mir za Srbe na KiM. Naša poslanička grupa, mi ćemo svi glasati za usvajanje izveštaja o razgovori sa privremenim instutucijama u Prištini“, naglasio je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare