Dačić i Hil: Prisustvo američkih kompanija u Srbiji dokaz dobrih odnosa sa SAD

Vesti 01. nov 202215:44 11 komentara
MSP

Srbija je posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora kako bi se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Državama podigli na viši nivo, a saradnja unapredila u svim oblastima, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom. Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, Dačić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, te pozdravio jučerašnje razgovore privredne delegacije SAD i najviših zvaničnika Srbije, navedeno je u saopštenju.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, sa Hilom razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima.

Povezane vesti

U pogledu odnosa Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

„Srbija nastavlja da insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira“, naglasio je Dačić.

Hil je naveo da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Dačić je istakao i posvećenost razvoju regionalne saradnje i dodao da za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta.

On je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao pouzdan partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na zajedničkom evropskom putu.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD Evropskoj Uniji u planiranoj integraciji Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare